Hirdetés

2021.08.16. 09:00

Nem elég megszerezni, meg is kell tartani – a bringádat!

Sajnos a kerékpárlopások száma igen magas, és ahogy egyre többen választják ezt a közlekedési eszközt, egyenesen növekszik.

Forrás: bikepro.hu

A bűnözők pedig igen felkészültek, mégis ismerünk olyan lakatolási bakikat, amelyek hozzásegítik a tolvajt a könnyű zsákmányhoz.

Nem mindegy, hogy mit, hol, mihez és mivel lakatolsz!

A bringák 98%-a rosszul van lezárva, és sokan nem tanulnak a saját hibáikból sem, a sokadik kerékpárjukat lovasítja meg valaki.

A közös használatú (pl. lépcsőház, közös tároló) vagy nyilvános helyen (utcán, kerítés mellett) muszáj lezárnod a bringát, különben hamar lába kél. Teljesen felesleges a legolcsóbb és legvékonyabb bringazárakkal köröket futnod, ezeket egy valamire való biciklitolvaj egyetlen mozdulattal szétvágja.

Minimum a kerékpár értékének 10%-át költsd a lakatra!

Az erre szakosodott bűnözők elég felkészültek, és sajnos a kereskedelemben elérhető lakatok zöme nem biztosít megfelelő védelmet a kerékpárodnak. Ez egy alacsony árkategóriás gépnél is igen bosszantó. Ki akarna havonta, negyedévente gyalog hazamenni és új bringát venni? De egy magas árfekvésű kerékpárnál egyenesen őrjítő tud lenni, ha eltűnik.

Átvághatatlan kerékpárzár?

Ne ringassuk abba az álomba magunkat, hogy van tuti biztos védelem. Minden lakat átvágható, minden zár “eszén” túl lehet járni. Hacsak le nem betonozod vagy fel nem gyújtod, a bringád lopható lesz. De nem mindegy, mennyire. Sokat tehetsz a megelőzésért.

Gondolkodj a tolvaj fejével!

Azt a bringát fogja elvinni, amihez a legkönnyebben fér hozzá, de persze az is érdekli, milyen értékű a zsákmánya. Ezért rossz döntés, hogy rászántál százezreket egy különleges darabra, majd a lakatválasztásnál meg ellazáskodod a döntést. Egy könnyen elvágható vagy tönkretehető zárral pont a te bicajod lesz a kiszemelt áldozat.

Ha azonban a rosszándékú meglát egy erősebb, komolyabb lezárási módot, nem kezdi el nagy csinnadrattával, 20 perces melóval szétflexelni, inkább továbbáll. Tudja, hogy nemsokára fog találni egy könnyebben eltulajdonítható darabot. Így lesz az egyik bringás áldozat, a másik meg nem.

Milyen a megbízható lakat?

Van sodronyból, görgő- vagy láncszemekből álló, hosszú, flexibilis változat, és létezik az úgynevezett U-lakat, ami merev acél. Ez utóbbinak kisebb az átfogóképessége, így nem minden oszlophoz, fához, kerítéshez sikerül vele rögzíteni a kerékpárt, cserébe viszont nehezebben törhető fel, mint a sodronyos verzió.

Ez nem jelenti azt, hogy minden nem U-lakat lopáshoz vezet. A sodronyosok között is van vastagabb, nehezebben vágható. Ezek természetesen a magasabb árkategóriából kerülnek ki, de megérik a befektetést. Többfélét is találsz a Bikepro.hu kerékpár webshop lakatkínálatában!

A lakatodat szállítanod is kell, miközben tekersz. Egy 15 kilós acéllánc a hátizsákban nem épp észrevétlenül megbújó apróság. Ha viszont rendszeresen ugyanott zárod le a bringádat, akkor a zárat nem kell magaddal cipelned. Otthagyhatod bezárva. Csak zárat nem lop senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában