hirdetés

2021.07.13. 15:04

Megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak a debreceni autóbuszgyártónál

Együttműködési megállapodást írt alá július 12-én az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség.

Az összefogás keretében a megváltozott munkaképességű személyek társadalmi felzárkóztatásának elősegítésében állapodott meg a két szervezet.

Magyarországon jelentős azoknak a száma, akik egészségi állapotuk miatt a társadalomban napi szinten jelentős hátrányt szenvednek. A megváltozott munkaképességű személyek társadalmi felzárkóztatását szeretné elősegíteni Magyarországon, különösen Debrecen Megyei Jogú Városban és annak térségében az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség. Ennek érdekében a cégcsoport részéről Kossa György elnök-vezérigazgató és dr. Fekete Károly, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség püspök-lelkipásztora szándéknyilatkozatot írtak alá ünnepélyes keretek között Debrecenben.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

– Két erőteljes szervezet talált egymásra a gyengék érdekében – fogalmazott dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, majd hozzátette, az ember istenképűségének egyik legfontosabb vonása, hogy alkotni tud. – Úgy gondoljuk, a munka nem lehet átok az emberen, hiszen a teremtő Isten azzal ajándékozott meg bennünket, hogy egészen finom munkálatokat is el tudjunk végezni. A dolgok kigondolása, megtervezése és megvalósítása az istenképű ember sajátja. Ezt az emberi vonást szeretnénk olyanokon is látni, akiket mások leírnak, nem tartanak számon, nem foglalkoztatnak, és nem számítanak a munkájukra. Azt valljuk, hogy számukra is meg kell találni azokat a tevékenységeket, amivel hasznossá tudják tenni magukat, ami a segély világából beemeli őket a munka világába, és a maguk képességei szerint el tudják végezni az adott feladatokat – fogalmazott a püspök.

Az együttműködés keretében a megváltozott munkaképességű személyek érdemi munkát végezhetnek a debreceni autóbuszgyártónál, és ezért tisztességes javadalmazásban részesülnek. A sajtóesemény során bemutatták, hogy a jövőbeni „kollégák” miként tudnak bekapcsolódni az autóbuszgyártás folyamatába: a rendezvény alatt a korábban már betanított, megváltozott munkaképességű személyek szigetelőanyagot vágtak méretre az új autóbuszokhoz, amelyek hamarosan Debrecenben állnak forgalomba. Az elképzelések szerint további munkafolyamatokba is becsatlakozhatnak a foglalkoztatottak, így például kábelkorbács gyártása is a feladataik között szerepelhet majd.

Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora

– Örömmel tölt el, hogy van egy olyan cég Debrecenben, amely felvállalja református kötődését. Ez a közös alap és közös hit az, ami elindított bennünket ezen az úton, ez az, amire építkezhetünk. Közösen felvállalt feladatunk, hogy minőségi változások útján mások életét jobbá tegyük. Az ITK Zrt. jelmondata – a fenntartható mobilitás – illik a keresztény közösséghez is. A vertikális mobilitás számunkra is fontos, hisz sok olyan emberrel találkozunk, akik különböző dolgokban a segítségünket, támogatásunkat kérik. Mi pedig próbálunk a magunk módján segíteni, és ha valaki ebbe be tud kapcsolódni, abból áldott gyümölcsök születhetnek. Erre kiváló példa a mai alkalom is – hangsúlyozta Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora.

A megváltozott munkaképességű személyek a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Nyitott Ajtó Szociális Központ közreműködésével fogják a szerződésben foglalt feladatokat ellátni előreláthatóan 2021. szeptember 1-től. A munkát a Nagytemplom közelében egy a szociális központ használatában lévő épületben végezhetik majd, ahol jelenleg is folynak az átalakítások, hogy olyan munkaállomásokat alakítsanak ki, amelyek kényelmesen és egyszerűen megközelíthetőek, és megteremtik a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója

– Felemelő érzés, hogy azokon tudunk segíteni, akik bár teljes értékű tagjai társadalmunknak, mégis valamilyen oknál fogva hátrányt szenvednek – ezekkel a szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója. Mint elmondta, fontos feladata a társadalomnak, hogy közös gondolatok és közös tenni akarás mentén úgy tudjon segíteni az elesetteknek, hogy az fenntartható legyen. – Ahhoz próbálunk támogatást nyújtani, hogy hosszú távon ezen embertársaink megtalálják a boldogulásukat, és egyenértékűnek érezzék magukat mindannyiunkkal. Ennek érdekében megvizsgáltuk gyártási folyamatainkat, hogy hol tudunk olyan feladatokat kiszervezni mindennapi tevékenységünkből, amelybe csökkentett képességekkel rendelkező embertársaink is bekapcsolódhatnak. Ez az együttműködés nem szokványos, ezért bízom abban, hogy mások számára is példaként szolgál. A szívünk Debrecenben dobog, ezért erőnkhöz és képességeinkhez mérten, amit csak lehet, itt valósítunk meg: legyen szó gyártásról, oktatásról, vagy társadalmi felelősségvállalásról – emelte ki az elnök-vezérigazgató.

Az együttműködés magas erkölcsi, szakmai és gazdasági normák szerint végzett közös szolgálatot eredményez a társadalmi felzárkóztatás segítése érdekében.

Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában