hirdetés

2021.06.28. 14:48

Melyik életkorban mennyi vitaminra van szüksége szervezetünknek?

A vitaminok és az ásványi anyagok fontosságáról nap mint nap hallhatsz egészségügyi ajánlásokban, reklámokban egyaránt.

Mom and daughter prepare a salad in the kitchen. Have fun and play with vegetables . The concept of a healthy diet and lifestyle.Vegan nutrition and a healthy lifestyle.

Mégis keveset tudunk ezeknek a létfontosságú anyagoknak valódi természetéről, működéséről. A vitaminok valójában egy gyűjtőfogalom: sokféle felépítésű, hatású és összetételű anyagot sorolhatunk közéjük. Ami közös mindegyikben, hogy az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Ha valamilyen vitaminhoz hosszú ideig nem jut hozzá a szervezet, akkor előbb-utóbb hiánytünet illetve betegség lép fel. A vitaminok gyakorlatilag a testben zajló anyagcsere-folyamatok zavartalan működéshez szükségesek.

A vitaminokat oldhatóság szempontjából csoportosítjuk. A zsírban oldódó vitaminok az A, D, E, és K vitamin. Ezeket a szervezet képes raktározni, így nem szükséges a napi szintű pótlásuk. A vízoldékony vitaminok viszont hamar kiürülnek a szervezetből a vizelet által. Így a C-vitamint és a B-vitaminokat érdemes rendszeresen szedni.

Nem lehet elég korán kezdeni?

A gyermek élete nem a születéskor kezdődik. Már a magzati korban is kiemelten fontos, hogy hozzájusson a fejlődéséhez szükséges anyagokhoz. Ezért nagyon fontos, hogy a terhes anyuka a megfelelő ásványi anyag illetve vitaminbevitelről gondoskodjon.

Természetesen a megszületett és folyamatosan növekedő kisgyerek számára is fontosak a vitaminok és ásványi anyagok. Míg a felnőttek jobban elviselik az esetleges hiányokat, addig a gyerekek alultápláltsága és minőségi éhezése fejlődési visszamaradottsághoz vezethet. Amíg a csecsemő anyatejen él, addig nincs szüksége külön vitaminpótlásra, ebben az esetben is az anyának kell több vitamint szednie.

  • A csontozat kiegyensúlyozott fejlődéséhez a kalcium a legfontosabb, hiszen ez építi fel a csontozatot.
  • A Ca felszívódásához és hasznosulásához viszont D-vitamin kell, amit egyrészt napfény segítségével állít elő a szervezet, másrészt táplálkozásból fedezi az előanyagait. Tizennyolc éves korig ennek mennyisége kb. 400 NE (nemzetközi egység), amely körülbelül 0,01 mg-nak felel meg. Kalciumból pedig életkor növekedésével 500-1000 mg a napi ajánlott mennyiség
  • A C-vitamin az immunrendszer működéséhez szükséges, aminek minimális mennyisége a napi 100 mg.
  • A látás vitaminja az A-vitamin, amit szintén szednie kell a gyereknek a látás megfelelő fejlődéséhez. Az A-vitaminból 0,8 mg elegendő kisgyermekkorban, felnőtteknél a 3 mg a felső határ.
  • Továbbá oda kell figyelni a vas, a jód bevitelére is. A vitaminkészítmények mellett a helyes táplálkozásra nevelés is sokat segít a gyermek későbbi fejlődésében. Ha már gyerekkorban hozzászokik a rendszeres zöldség, gyümölcs fogyasztáshoz és a felesleges kalóriák (édességek, cukros üdítők) beviteléhez akkor felnőtt korában könnyebb lesz megőriznie az egészségét.
  • A felnőtt szervezet vitaminszükséglete

    Az emberi test kb. 18-23 éves koráig növekszik, ez idő után a szervezet arra törekszik, hogy minél hosszabb ideig megőrizze az egészséges működést. Ehhez ugyanúgy szükség van az alapvető tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) mellett a vitaminokra is. A felnőtt szervezet egészségének fenntartása az immunrendszer egészségén múlik. Ha megfelelő a vitaminfogyasztásod és egészséges a táplálkozásod, akkor az immunrendszered is hatékonyan tud működni.

    Az immunrendszer működésének legfőbb segítő vitaminja a C- és a D-vitamin, ezen kívül a K-vitamin, a cink és a szelén is elősegíti hatékonyságát. D-vitamin napi ajánlott szintje 2000-4000 NE. A C-vitamin esetében a minimum a 90mg, de téli illetve járványos időszakban a napi 1000 mg-ot is nyugodtan beszedheted.

  • A kor előrehaladtával és a káros környezeti hatások miatt fokozottan oda kell figyelni a vitaminfogyasztásra.
  • Az ásványi anyagok közül nagyon fontos a Ca folyamatos pótlása is, hiszen számos létfontosságú élettani folyamat működéséhez elengedhetetlen. Ha nem jut a szervezeted elég kalciumhoz, akkor a tested legnagyobb ásványi anyag „raktárához” a csontokhoz kénytelen nyúlni. Így a fogak romlása és csontritkulási folyamat indulhat el.
  • A nők esetében a menopauza miatt átalakult hormonháztartás szintén elősegíti a csontritkulás kialakulását. Ezért számukra szintén elengedhetetlen a D-vitamin és a kalcium folyamatos pótlása.
  • A férfi változó korral a tesztoszteron szint csökkenésével kell számolni. A hormon csökkenésének kellemetlen hatásait, antioxidánsok fogyasztásával lehet csökkenteni. Az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin és az E-vitamin a leghatékonyabb antioxidánsok közé tartozik.
  • De számos gyógynövénykészítmény (pl. ginzeng) is segíthet az ilyenkor jelentkező libidócsökkenés kezelésében is, illetve mindkét nemnél energizálnak.
  • A legidősebb korosztály számára szintén létfontosságú a csontozat épségét megőrző vitaminok és ásványi anyagok fokozott szedése. A D-vitamin és kalcium segíthet elkerülni az időskori csonttöréseket. A szellemi leépülés, a demencia is csökkenthető, megelőzhető az idegrendszer működését támogató vitaminokkal. A B12 vitamin és a magnézium az idegrendszer működését segíti elő. Időseknél a B6 vitamin szintje is drasztikusan csökkenhet ezért erre is oda kell figyelni. A B12 esetén a napi ajánlott szint 2,4 mg, míg a B6 esetén 1,7 mg. A C-vitamin pedig ebben a korban is elengedhetetlenül fontos.

    A gyógynövények közül a ginkgo biloba vagy a brahmi lehet hatékony a mentális egészség megőrzésében.

    A vitaminok fogyasztása minden életkorban nagy jelentőséggel bír. Kezdetben a test megfelelő növekedését segítik, míg később a szervezet egészségének hosszú távú fenntartásában játszanak szerepet. Idősebb korban pedig a test és szellemi hanyatlás késleltetését, elkerülését segítik a vitaminok és az ásványi anyagok.

    (PR-cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában