Szponzorált tartalom

2021.06.17. 09:00

A titokzatos biopamut

Mindenki találkozott már üzletekben a biopamut felirattal, ami a minőségi és fair feldolgozás szinonimájaként használatos.

Forrás: polokozpont.hu

Minden, ami „bio”, csak jó lehet. De azzal már jóval kevesebben vannak tisztában, hogyan kaphat egy termék biominősítést, és milyen követelményeknek kell ehhez megfelelnie. Lássuk hát, mitől bio a biopamut!

Viselnél biopólót?

A biopamutból készült pólókat akkor nevezhetjük valóban bionak, ha a gyapotnövényről leválasztott pamutszálak előállítása a szokásosnál kisebb környezeti terheléssel jár. Az ipar a gyapot hagyományos termesztéséhez ugyanis rengeteg vizet, környezetszennyező műtrágyát és kémiai alapú növényvédőszert használ. A biominősítés megszerzéséhez ezzel szemben az ökológiai gazdálkodási szabványok szerint kell elállítani a pamutot. Ez akkor valósul meg, ha ügyelnek az ökoszisztéma, az emberek és a talaj egészségének megőrzésére is.

Az organikus gyapottermesztésben tilos a mérgező vegyi anyagok vagy géntechnológiailag módosított összetevők alkalmazása, kizárólag biológiai eredetű növényvédő szerek használhatók. A bio minősítés megszerzéséhez még nem elegendő, ha egy fast fashion ruhadarabot zöldnek, fenntarthatónak vagy környezetbarátnak jelölnek. A valóban organikus és bioruházat e jellegét nemzetközi biopamutszabványnak kell tanúsítania. Erra az OCS (Organic Content Standard) (biotartalom-szabvány) vagy a GOTS (Global Organic Textile Standard) globális biotextília-szabvány szolgál.

Bízhatsz a logóban

Ezeknek a logóknak a szerepeltetése a ruhákon hiteles garancia arra, hogy az egész ellátási lánc – a nyersanyagok betakarításától a környezetileg és társadalmilag felelős gyártáson át a címkézésig – minden előírásnak megfelel, és a ruhadarab mentes minden hagyományos, textilgyártásban használt vegyszertől. Ez a legátfogóbb és szigorúbb minősítés a textíliák tekintetében, ezért is nagyon nehéz megszerezni!

Az OCS biotartalom-szabvány ellenőrzi, hogy a szerves anyagok milyen mennyiségben vannak jelen a végtermékben, míg a GOTS végigköveti a nyersanyag útját a forrástól a végtermékig. Ez a vezető textilfeldolgozási szabvány, mely a környezetvédelmi és társadalmi szempontokat is figyelembe veszi a minősítési eljárás során.

Ezért válassz biopamut termékeket!

A biopamut drágább, hiszen a kíméletes gyártási technológia jóval költségesebb. Mindazonáltal mégis érdemes az idővel teljesen lebomló biopamut ruházati termékek mellett dönteni, mert ezzel rengeteg vizet és energiát takarítunk meg, ami csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást is. Sok kicsi pedig sokra megy.

A hangzatos környezetvédelmi előnyökön túl van további nyilvánvaló előnye is a biopamut választásának. A vegyszermentes textilanyag bőr- és bababarát, ezért érzékeny bőrűek számára is hordható. Vásárlóként pedig örömmel tölthet el, hogy tettél valamint a jobb jövő érdekében, ráadásul minőségi termékekkel kényeztetted magad.

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában