szponzorált tartalom

2021.05.28. 14:17

A lakásvásárláshoz szükséges kölcsön igénylése már otthonról is elindítható

Egy otthon megvásárlása mindenki életében az egyik legfontosabb döntés, amely csaknem mindig együtt jár egy nagy összegű, s éppen ezért hosszú távon is törlesztési kötelezettséget jelentő kölcsön felvételével. Fontos tehát, hogy az ingatlanvásárlási vagy építési célra keresett kölcsönnek minél alacsonyabb legyen a kamata. Ezért ilyen esetben az ingatlanfedezet biztosítékával felvehető jelzáloghitel a megoldás, s nem a személyi kölcsön, amely sokkal inkább rövid távon, az ingóságok beszerzésénél jöhet szóba.

Költözés kisbabával jelzáloghitel segítségével vásárolt lakásba | Forrás: freepik.com

 

Költözés kisbabával jelzáloghitel segítségével vásárolt lakásba | Forrás: freepik.com

Egy jelzáloghitel felvétele kapcsán még ma is sokan hosszadalmas, hitelügynökökkel folytatott, időt rabló személyes egyeztetésekre, a bankfiókokba való utazásokra és sorban állásra, rengeteg adminisztrációra gondolnak, ami a jelenlegi járványhelyzet közepette eléggé riasztónak tűnhet. Csakhogy ez már egy ideje nincs így, a jelzáloghitelek felvételét is jelentősen megkönnyítik a bankok új digitális innovációi, kezdve az igénylő számára elérhető kölcsönösszeg kalkulálásától, az előzetes hitelbírálaton át, a szerződéshez szükséges dokumentumok beküldéséig.

A jelzáloghitel igénylése során a kölcsön fedezetéül felajánlott ingatlan értékelése miatt az igényléstől a folyósításig továbbra is hosszabb idővel, több héttel is érdemes kalkulálni, az új digitális innovációk azonban segítenek abban, hogy ne kelljen akár hetekig várni pusztán arra, hogy a hitelbírálati folyamat keretében a bank megállapítsa az igénylő hitelképességét és a felvehető kölcsönösszeg nagyságát.

Elérhető már olyan online használható banki kalkulátor, amellyel pár perc alatt kiszámíthatják a kölcsönt felvenni szándékozók, hogy számukra mekkora összegű kölcsönnyújtható és mekkora lesz a kölcsön hiteldíja, azaz milyen hosszú kamatperiódussal és kamatmértékkel számolhatnak, milyen hosszú futamidőre, s ezek eredményeképpen mekkora lesz a havi törlesztő részletük. A kalkuláció során az igénylőre vonatkozó adatokat kell megadni a rendelkezésre álló jövedelem nagyságáról, az ingatlan vásárlása esetén, a fedezetként felajánlandó – jogilag rendezett – ingatlanról, valamint arról, hogy a hiteligénylő szerepel-e a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján, ez utóbbi tény ugyanis többnyire kizárja a jelzáloghitel igénylését. Ezzel az online kalkulátorral jelentősen lerövidíthető az igénylési folyamat első szakasza, ugyanis a kalkuláció során lényegében az előzetes hitelbírálat is megtörténik, amelynek eredményét a hiteligénylő azonnal meg is ismerheti. Az előzetes hitelbírálat eredményeképpen kapott kölcsönösszeget pedig az igénylő valóban meg is kaphatja, ha a kölcsönigénylés keretében beadott dokumentumokkal alátámasztja a kalkulátorban megadott információkat.

A jelzáloghitelek esetében a következő jellemző próbatétel a szükséges dokumentumok maradéktalan összegyűjtése, megfelelő kitöltése és benyújtása, lehetőség szerint elkerülve azt, hogy a bank által kért hiánypótlások miatt további napok, hetek teljenek el. A hiteligénylésnek ezt a szakaszát is kényelmesebbé és egyszerűbbé teszik a már rendelkezésre álló digitális megoldásokok. Nagy előny, ha minden szükséges dokumentumot online, egyetlen webes felületen el lehet érni, a kitöltéshez szükséges magyarázattal együtt, illetve fontos, hogy a banki hitelügyintézővel is lehessen konzultálni akár telefonon, akár videóchat keretében, hogy tisztázni lehessen a megvásárlandó lakás finanszírozásával kapcsolatban felmerülő kérdéseket. Az online ügyintézéssel ugyanis megint csak sok idő, fáradtság és felesleges kitérő takarítható meg.

Hiteligényléshez fontos a dokumentumok összegyűjtése és kitöltése | Forrás: unsplash.com

 

A megfelelően kitöltött dokumentumok benyújtása ma már ugyancsak megoldható fióki sorban állás nélkül. Az egyik legkényelmesebb megoldás egy online ügyfélfiók, amelyet néhány kattintással létre tud hozni a hiteligénylő, s ebben az online ügyfélfiókban, mint egy valóságos irodában rendezheti iratait, visszanézheti a már kitöltött dokumentumokat és le is töltheti az előzetes hitelbírálat eredményét és ugyanitt elvégezheti a hiteligényléshez szükséges összes irat, dokumentum, kért információ feltöltését is. Ha online nyújtjuk be a hiteligénylésünket, ezzel időt, pénzt és szabadságnapot is megspórolhatunk.

Az online ügyfélfiókban feltöltött dokumentumokat eredetiben a szerződéskötés napján kell majd csak bemutatni, tehát sikeres hitelbírálat esetén csak egyszer van szükség a bank felkeresésére, a szerződéskötéskor. Jelenleg a jelzáloghitelezésre vonatkozó jogszabályok még nem teszik lehetővé a személyes megjelenés nélküli szerződéskötést.

A sikeres szerződéskötést a jelzáloghitelek esetében még több, általánosan kötelező formalitás követi, így szükséges a szerződés alapján az egyoldalú tartozás elismerő okirat aláírása a közjegyző előtt (ez a bank számára biztosítja, hogy nemfizetés esetén bírósági eljárás nélkül végrehajthatóvá váljon a követelése). Lakásbiztosítást kell kötni a fedezetként felajánlott ingatlanra (lakásra, házra), igazolni kell a vásárláshoz szükséges önerő megfizetését és a szerződéseket be kell nyújtani az illetékes földhivatalba, hogy megtörténjen a bank jelzálogjogának legalább széljegyként való bejegyzése. Ezt követően folyósítja a kölcsönt a bank az eladó számlájára.

Egy jelzáloghitel felvétele a családok életében az egyik legfontosabb, hosszútávra kiható döntés, ezért azt alaposan meg kell fontolni, de ha az elhatározás megszületett, érdemes szétnézni a piacon, hogy mely bankoknál lehet időtakarékosan, a személyes jellemzőket is figyelembe vevő online kalkulátorral kiszámítani a ténylegesen felvehető hitelösszeget, s hol lehet a hiteligénylést online benyújtani és az online elérhető ügyintézői segítséggel jelentősen lerövidíteni.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában