Szponzorált tartalom

2021.03.23. 14:18

Polgár, Egyek, Görbeháza és Nagyrábé települések szennyvízközmű fejlesztése

Véget ért az a nagyszabású szennyvízközmű-fejlesztés Egyeken, Nagyrábén, Polgáron és Görbeházán, amely az egészséges, tiszta települések kialakítását, az emberi egészség védelmét és a lakosok életminőségének javítását tűzte ki célul.

Az ÉKMO 3 projekt részeként fejlesztett szennyvízhálózatokat és szennyvíztelepeket a tavalyi év végével mindenhol átadták, így mostantól a hatályos hazai és EU-s normáknak megfelelő hálózat vezeti el a Hajdú-Bihar megyei otthonokból a szennyvizet. A támogatásnak köszönhetően 2351 darab háztartás csatlakozhatott a szennyvízhálózatára. A munkákat a SWIETELSKY Magyarország Kft. kivitelezte.

Nagyrábén 2018-ban kezdődött a 1,84 milliárd forintos zöldmezős beruházás. A településen felszámolták a régi emésztőgödröket, melyekből a talajba szivárgott a szennyvíz, így szennyezve az első vízadó réteget, a talajvizet, felváltotta a kialakított telep, illetve a csatornahálózat. Ezen felül a kivitelező a község szélére egy több medencéből álló, napi mintegy 200 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas szennyvíztisztító telepet épített. A munkálatok során lefektettek 22,3 kilométer csatornát és csatlakozási csonk került minden támogatható ingatlanra. 949 darab házi rákötést végeztek el. A kivitelező szerint a rákötés – a környezetbarát megoldáson túl – egy jóval olcsóbb alternatívát kínál a lakosoknak a szennyvíz elszállítására, mint a szippantó kocsikkal való kiürítés.

Görbeházán a projekt azt célozta meg, hogy megoldják a csatornázatlan részek szennyvízelvezetését, illetve a meglévő szennyvíztisztító telepet korszerűsítették mind műszaki, mind technológiai oldalról. A kivitelező 2019 februárjában kezdte el a 625 millió forintos munkát. Ezen a településen is bővítették a csatornahálózatot (7,7 kilométer új csatorna lefektetése történt meg), továbbá 281 darab házi bekötés is történt. A szennyvíztelepen egy fedett, víztelenített iszaptároló építése történt meg, valamint a telep gépészetében történt egy iszapvíztelenítő gépcsere, ehhez tartozó feladószivattyú-csere, valamint a számítógépes felügyeleti rendszer korszerűsítése. A telep 250 köbméter/nap kapacitású, s nemcsak a meglévő rendszert szolgálja ki, hanem az újonnan épített bekötések szennyvizét is tudja fogadni.

Polgáron az eddig nem csatornázott részeket érintette a fejlesztés. Azaz az összes belterületi lakott, vezetékes ivóvíz-bekötéssel rendelkező háztartást bekapcsolták a szennyvízgyűjtő hálózatba. Erre a beruházásra összesen 919 millió forintot fordítottak. A jelentős összegből bekötöttek 506 házat a rendszerbe, valamint lefektettek 10,7 kilométer csatornát.

Egyeken a régi szennyvíztisztító telep már nem volt alkalmas a szennyvíz tisztítására, ezért egy teljesen új telep épült, valamint a meglévő csatornahálózat kiépítettségét is jelentősen növelték: az eddigi 64 százalék helyett immár 100 százalékos a kiépítettség. A nagyközségben, valamint Egyek-Telekházán és Egyek-Félhalmon a kivitelezéskor összesen 20 kilométer csatornát feltettek le, továbbá 615 darab házat is bekötöttek a hálózatba. A fejlesztés során a régi szennyvíztelepet megszűntették, az új, modern szennyvíztelepre pedig a régi vezetékről átkormányozták a szennyvizet. A fejlesztésekre 1,744 milliárd forintot költöttek.

A 6,99 milliárd forint értékű beruházás az „Északkelet-Magyarországi szennyvízelvezetési és -kezelési fejlesztés 3. (ÉKMO 3)” elnevezésű, KEHOP-2.2.1-15-2015-00018 azonosítószámú projekt keretében, az Európai Unió Kohéziós Alap 5,15 milliárd forintos támogatásával valósult meg.

Részletek a www.egyek.hu weboldalon.

- PR-cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában