PR cikk

2012.07.10. 11:00

A megszokható progresszív szemüveg

Már látom is Nagyokos Szkeptikus Bélát, akinek a szomszédja és a sógora sem tudta "megszokni" a progresszív szemüveget. Híreszteli is ezt mindenkinek, aki csak ilyet akar venni, mert ő állítólag az orvosától is csak ezt hallotta. Lóg a nyakában spárgán az akciós olvasó és feje tetején virít a másik, amivel azt a fránya számítógépet "lássa"!

Már látom is Nagyokos Szkeptikus Bélát, akinek a szomszédja és a sógora sem tudta "megszokni" a progresszív szemüveget. Híreszteli is ezt mindenkinek, aki csak ilyet akar venni, mert ő állítólag az orvosától is csak ezt hallotta. Lóg a nyakában spárgán az akciós olvasó és feje tetején virít a másik, amivel azt a fránya számítógépet "lássa"!

Na de ne vicceljük el a dolgot, lehet ez igaz is! A Magyarországon árult progresszív (más néven multifokális) szemüvegek túlnyomó többsége valóban használhatatlan és legtöbbjükért majdnem annyit fizettek vonzó "akcióban", mint egy nagyon jó szemüvegért! Mielőtt erre kitérnék, tisztázzuk mindjárt az elején, a progresszív szemüveg jelenleg a világon az egyetlen olyan termék, mellyel minden távolságra tökéletesen lehet látni, és 40 éves kor beköszöntével és az alkalmazkodóképesség múlásával ez maga a megváltás! Sem műtét, sem kontaktlencse, se sarlatán látásjavítónak kikiáltott módszerek nem jöhetnek többé szóba.

Ennek kétségbevonását és leszóló városi legendák terjesztését fegyházzal kéne büntetni, mint a gyógyszerhamisítást! Egy közepes raktári minőségű progresszív szemüveg még mindig többet kínál, mint egy elavult gagyi bifokális (pikkely olvasórész) szemüveg.

Itt hívnám fel a figyelmet arra a nem elhanyagolható tényre,hogy akinek ez a multifokális szemüvegtípus bevált, az érdekes módon nem siet lecserélni egy benzinkúti csörgőzacskós "olvasgató szettre"! A világon több millió ember éli mindennapjait ebben teljes megelégedéssel. Annak oka, hogy ez egyes esetekben nem valósul meg, a következőkben rejlik: Egyfelől, valamiféle feltáratlan szembetegség miatt képtelen az illető ilyet viselni. Egyéb olyan orvos biológiai okokkal küzd, amelyek kihatnak a látására, ide értve az pszichológiai és mindennapi mentális és intelligencia állapotát. Ezen már a progresszív szemüveg ajánlásakor el szokott gondolkodni egy komolyabb becsületes szakember! Orvoshoz küldi az érdeklődőt és nem áll neki üzleti okok miatt eladni neki egy progresszív szemüveget.

A gyakori problémás ok mégis az, hogy a progresszív szemüveg nem megfelelő. Ez alatt nem csak azt értem, hogy hibásan készítették el, ami azért ma (remények szerint) komoly helyeken egyre ritkábban fordul elő, hanem azt is, hogy azok a lencsék, amelyek a felajánlott többféle lencse típusból pénzügyi okok miatt ki lettek választva, egyszerűen alkalmatlanok a viselő látással szemben támasztott igényeinek kielégítésére. Itt kezdődik a bóvli kategória széles tárháza, a filléres kínai lencsékkel és a féláras akciós lózungokkal. Ide sorolnám azt a csalás özönt is, miszerint egy olcsóbb, elavult konstrukciójú lencsét építenek be ahelyett, amit a vevő kifizetett. (Ilyenkor se eredeti garancia kártya, se lencse tasak.) Fő ízléstelen jellemzője ennek a történetnek az előre felajánlott "megszokási" garancia. Gondolom, józan ember egy utazási irodából is kimenekül, ha azzal kecsegtetik, milyen jól fog járni ha lezuhan vele a repülő és belefullad a csodás kék óceánba.

A legtragikusabb ok, ami miatt még nem ritkán drága és komoly progresszív szemüvegben sem lesz briliáns a látás, az, hogy nem a személyiségének és használati elvárásainak megfelelő, egyedileg a tulajdonos részére legyártott, progresszív lencsét vásárolt. Ez olyan, mintha mondjuk a legdrágább sportkocsival indulna terepen horgászni. Egy terepjáró jobb lett volna, de ez már csak a dűlő úton derül ki. Ekkor már garanciák sincsenek és a pénzét is alaposan elköltötte.

Azt ajánlom azonban mégis, néhány fogalom ismeretében bátran vágjon bele a progresszív szemüveg vásárlásba! Melyek is lennének ezek?

Inkább várjon egy kicsit és csak komoly progresszív lencsét vegyen. Az összes optikában azt fogják önnek szajkózni, hogy az a legjobb, amit ott adnak. Ebben a kategóriában azonban nincs luxus, meg egy "kicsit" rosszabb. Csak a legjobb a jó! Gyakori, hogy a széles látócsatornát és a vékonyságot próbálják bemutatni egyetlen előnyként. Ezek teljesen megfoghatatlan silány fogalmak, melyek egy egyedileg az ön részére legyártott lencsénél amúgy is messzemenően mindent felülmúló alap paraméterek. Készíttessen a szemének megfelelő egyedi gyártású lencsét, raktári helyett! Ennek világviszonylatban is kiemelkedő csúcsa az Európában gyártott ZEISS precíziós individuális progresszív lencse. Ne siessen, ez legalább minimum 2 hét! Ha expressz kihozzák, az gyanús!

Elsőként összpontosítsa figyelmét a látás diagnosztikára és a lencse elkészítésének, valamint szemüvege feljelölésének módszereire. Ne dőljön be csicsásnak látszó, Nyugat-Európában levitézlett gépeknek. Jelenleg a legmodernebb technológia a hullámfront technológiás több ezer ponton mérő topográf látásvizsgálat. Mindez persze mit sem ér, ha szemüvegének egyedi feltérképezése némi filctollas hadonászásban merül ki.

A látásának záloga egy komoly műszer, melynek neve RVT (Relaxed Vision Terminal) amely pontosan feltérképezi a térben, hol is néz ki a szemüvegen valójában! Ez nem keverendő össze silány 3D-nek kikiáltott marketing ketyerékkel. A dolog a precíz részletek számítógépes elemzésének sokaságában rejlik! Például elég, ha valaki egyik fülére gyengébben hall és máris ferdén tartja a fejét a progresszív csatornához képest. A szemüveg hiába pontos, mindennapi használata nem tökéletes és idegölővé is válhat. Az egyedi fejtartási és látási paramétereket a legmesszebb menőkig figyelembe kell venni gyártáskor! Kétszemes binokuláris optimalizáció és egyéni látócsatorna karakter leképzés nélkül csupán "látáslottót" vesz az ember.

Mindez még nem elég egy komoly optikában! Lelkiismeretes szakember szinte a végletekig kikérdezi a leendő progresszív szemüveg tulajdonost a viselési és felhasználási szokásairól, melyeket életbevágó a szemüvegkészítéskor figyelembe venni. A hibás szemüveg fő jellemzője, hogy ha ez elmarad, csak műszaki tárgyként lesz funkciója. A jó progresszív szemüveget nem kell megszokni! Mint ahogy nincs "félig működő" progresszív sem. Ez vagy kitűnően jó, vagy "silabizálgatásra" sem alkalmas!

Profi konzultációkor illik eldönteni, hogy egy szuper PhotoFusion fényre sötétedő kivitellel még egy napszemüveg árát is megspórolja valaki, vagy i.Scription kivitelben éjjel esőben is szeretne mindent látni. Kérhet akár szuper karcálló réteget, mely tényleg évekig eltart. (DuraVision Platinum) Megadható, hogy az olvasó vagy a számítógépes köztes tartományt részesíti előnyben a felhasználó.

A keret is lehet akár törhetetlen titánium kivitel. Követheti a divatot és lehet akár keskeny is, majd erre a távolságra gyártják le a lencse progresszív emelkedését. Nem kell bedőlni a "térdig lógó" látórész legendáinak és az öreges formáknak. Nem mindegy, hogy egy progresszív szemüveg hány évig hordható! Az nagyságrendekkel csökkenti az árát, ha "mindent kibír".

Itt hívnám fel mindenkinek a figyelmét a szemüveg beállítására! A legjobb hangszer is hamis, ha nincs behangolva. Ez nem biztos, hogy azonnal sikerül. Szánjon rá időt. Meghálálja a mindennapokban.

Ha minden sikerül, az életérzés leírhatatlan. A tárgyak felett nincs színes csík, nem görbül a talaj. A bizonytalanságérzés megszűnik és az olvasás sem olyan, mintha kulcslyukon kéne elolvasni a "Háború és békét".

Ez minden pénzt megér! És tényleg, mennyit is? Tudom, hogy képtelenül hangzik, de ne féljen az áraktól. Ne tegye magáévá azt a szegényes közgondolkodást, hogy ez csak egy luxus szemüveg, amire csupán flancból költ egy kivételezett népréteg, aki csak a márkát hajhássza. Lakást és autót is irreális ideológiával vesz mindenki, kezelje ilyen fontos dologként a tökéletes látást is. Az árért cserébe kimagasló teljesítményt várhat el! Az olcsó, semmire sem jó

progresszív szemüveg a legdrágább pénzkidobás. Ha kidobni való pénze van, inkább adja oda a gyengén látók alapítványának.

Ma egy valamire való modern fejlesztésű progresszív szemüveg ára legalább százezer forint (2012). Minden, ami ez alatt van, piacszerzés és erőltetett átveréses üzleti próbálkozás. A piacvezető cégek lencséinek kilencvenes években gyártott, elavult, silány másolatait fillérekért árulják progresszív szemüvegként dilettánsok, jogszabályok és alapvető minőségellenőrzések hiányában. Nem csoda, ha ezek a szemüvegeladók tömegével hajtják el a dühös szerencsétleneket, akik a kocsmában "elkeseredett reklamáló klubbot" nyitnak, miközben visszaveszik a régi szemüvegüket és nem mernek sehova fordulni. Ha józan ésszel meggondoljuk, a 95-ös benzin minden kúton nagyjából ugyanannyiba kerül. Ha ott hirtelen fél áron van az üzemanyag, akkor biztosan baj lesz.

Végül ne hallgassuk el, hogy vannak látszerészetek, ahol mind a mai napig csak valamiféle "kétes szerencsén" múlik a progresszív szemüveg elkészítése és kiszolgálása. Az itt dolgozó nagy arcok lelkében titkon mindig is egy rettegés marad, ha valaki ilyet akar rendelni. Ez ugyanis a szakma csúcsa, ami kifogástalan, kompromisszummentes tudást igényel! Ide sorolnám azokat a szemorvosokat is, akik betegesen ódzkodnak a progresszív szemüvegek felírásától. Felettük is eljárt az idő. Ők sajnos nincsenek azon naprakész korszerű szakmai tapasztalatok birtokában, hogy ne félelemmel közelítsék meg ezt az egyedülálló csúcsminőségű terméket.

Mint ahogy megtanultuk már napsugaras városunkban, itt persze mindenki a "világon a legjobb" progresszívet kínálja, de a Papp Optika Szalon 2004-ben már progresszív szemüveg specialista oklevelet kapott, mikor még rajta kívül más elvétve árult ilyet, és a lencsegyártás is kezdeti gyerekcipőben járt. A legtöbb nagymellényű "szakértő" szemüvegdiktátor cég még nem is létezett a régióban, mikor a Batthyány utcán már multifokálist lehetett kapni. A naprakész világszínvonalú fejlesztések és a kiemelkedő szakmai tapasztalat ma is garantálják a progresszív szemüvegek kifogástalan kivitelezését. Szkeptikus Béla meg majd kesereg, hogy még reklamációs osztály sincs...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!