Hiába nyitottak ideiglenes átkelőket, csak szombaton lehet átmenni a határon

Akt.:
Az alkalmi határátkelő ünnepélyes megnyitásakor.
Az alkalmi határátkelő ünnepélyes megnyitásakor. - © Fotó: Égerházi Péter
Hajdú-Bihar – Nagy várakozás előzte meg februárban a román határon az ideiglenes határátkelő-nyitást, ami első­sorban a rokonlátogatásoknak, valamint a gazdasági és kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzésének kedvezhet jelentősen. A tízből megyénket a Bagamér–Érkenéz (Voivozi) és a Pocsaj–Biharfélegyháza (Roșiori) közötti útkapcsolat érinti, de mint a rendőrségtől kapott információból megtudtuk, továbbra is csak a szombati napokra korlátozva.

Hiába nyitottak februárban a magyar–román határon ideiglenes átkelőket, ezek áldását még mindig csak szombaton élvezhetik a határ menti települések lakói. Annak idején többször beszámoltunk arról, hogy európai uniós forrásból mindkét országban kiépültek azok az útkapcsolatok, melyek összekötése évekig húzódott. A határnál betonelemek akadályozták a használatukat, holott a sikeres projektzárásnak ez volt az egyik feltétele. A késlekedés okát Romániának a schengeni térséghez történő várható csatlakozása adta, hiszen azzal okafogyottá válik állandó határátkelők létesítése. Ám a schengeni határ továbbra is a magyar, ezért szükség volt a már említett 10 helyszínen az ideiglenes határnyitásra. Akkor az is elhangzott: a két ország illetékesei később azt is megvizsgálják, melyik helyszínen bővítsék állandóra a nyitvatartást. Lassan fél év is eltelik azóta, ezért szerettük volna megtudni, mikor várható döntés ebben a kérdésben.

Még nem döntöttek

Megkeresésünket a Belügyminisztérium az Országos Rendőr-főkapitányságnak továbbította, végül a megyei kapitányságtól kaptuk meg a választ. Eszerint a hatóságok megvizsgálják, melyik az a két útkapcsolat, ahol állandó határátkelőhelyet lehetne nyitni, jelenleg az adatok elemzése és értékelése folyik. Kecskés Gyula, Pocsaj és Orvos Mihály, Bagamér polgármestere is állítja, nagyon jót tenne a mezőgazdaságnak is, ha a határ két oldalán gazdálkodók kerülőutak nélkül segíthetnék egymást. Kevés a 9–17 óráig tartó szombati nyitvatartás, amit előre bejelentve este 10-ig meg lehet hosszabbíttatni – mert mindennap lenne rá igény.

HBN-ÉP


Pocsaj, Biharfélegyháza - Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hétvégétől a magyar-román határszakaszon - jelentette be a kormány kedden az MTI-n keresztül. A közleményből azt is meglehetett tudni, hogy az intézkedések a Csanádpalota-Nagylak (Nadlac), a Zajta-Nagypeleske (Peles), a G...

Alkalmi határátkelő Pocsaj és Biharfélegyháza között
Hajdú-Bihar - Megyénkben két helyen, Pocsajnál és Bagamérnál nyitottak alkalmi határátkelőt. A határ két oldalán lévő településeknek közösen kell kitalálni azokat a fejlesztési célokat, amelyek összeköthetik őket gazdasági és kulturális együttműködés keretében – mondta szombaton Pajna Zoltán, a...Pocsaj.
HAON.HU


hirdetés