Tartósan beteg fiatalokon segítenek

2020.07.06. 14:00

Munka, tanulás, szabadidő: szülői szerepben a böszörményi gyermekotthon nevelői

Arra törekednek, hogy az ott töltött évek minél vidámabban teljenek.

Fotó: Vámosi Kira-archív

A Debreceni Reménysugár Gyermekotthon hatos számú, Hajdúböszörményi Gyermek­otthonában beteg, illetve fogyatékos gondozott csemeték számára biztosítanak szakellátást. – Jelenleg 32 gyerek, illetve fiatal felnőtt nevelkedik intézményünkben, négy lakásotthonban. A szakmai egységünkben tartózkodók középfokban értelmileg akadályozottak – nyilatkozta a Napló kérdésére Horváth Anita gyermekotthon-vezető. – Emellett társult fogyatékossággal – hallássérüléssel, mozgáskorlátozottsággal, beszédhibával – valamint számos egészségügyi problémával is küzdenek. Kivételes esetekben az együttes elhelyezés érdekében, befogadjuk az enyhe értelmi sérült vagy egyéb fogyatékossággal élő testvéreket is – tette hozzá.

Kihívások kezelése

Egy egészséges nebuló esetében is rengeteg nehézséggel kell szembenézni, ami egy sérült esetében sokszorozódik. – Gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló ellátottjaink, akik ideiglenes hatállyal kerülnek elhelyezésre, háromtól tizenhét éves korúak. Igény szerint fogadunk nagykorúvá váló és utógondozási ellátást igénylő fiatalokat egyaránt, tizennyolctól huszonnégy éves korig – emelte ki Horváth Anita.

„A gyermekotthoni nevelés véleményem szerint egy olyan hivatás, amit csak szívvel-lélekkel és sok-sok türelemmel lehet végezni. Az áldozatos munka minket is formál nap mint nap, így fontos megérteni és elfogadni a nevelőknek a gyerekek viselkedése mögött meghúzódó okokat, és törekedni kell arra, hogy az intézményben töltött évek minél tartalmasabban és vidámabban teljenek el”

– fűzte hozzá.

Egy átlagos nap

Tanítási időszakban hasonlóan alakul a napirendjük a gyerekeknek, mint egy családban nevelkedő esetében: reggel óvodába, iskolába mennek, ahonnan délután érkeznek haza, a lakásotthonba. – A délutánok folyamán egyéni szükségletekhez mérten, változatos rekreációs, fejlesztőpedagógiai, továbbá terápiás foglalkozásokat biztosítunk számukra – mondta Horváth Anita.

Fotó: Vámosi Kira-archív

– A szabadidő hasznos és tartalmas eltöltése mellett, nagy hangsúlyt fektetünk a munkára és a nevelésre is, ennek érdekében rendszeresen gyakorolják az ifjak a munkajellegű tevékenységeket, amely magába foglalja a házi és ház körüli munkákat egyaránt – közölte. – A hétvégi és szünidei napirendjük annyiban változik, hogy ilyenkor a tanulás helyét átveszik a szabadidős tevékenységek, amelyek eltöltésére minden otthonban rendelkezésre állnak különféle sportszerek, amikkel tartalmasan tudják eltölteni a felszabadult óráikat – hangsúlyozta.

Dolgozói feladatok

A nevelők és a felügyelők összehangolt csapatmunkában tevékenykednek. – A nevelők munkakörébe tartozik a lakásotthon életének szervezése, irányítása és az ezzel kapcsolatos adminisztratív teendők ellátása – tájékoztatott a gyermekotthon-vezető. – A dolgozók műszakrendjüknek megfelelően részt vesznek a napi gondozási, háztartási feladatok ellátásában – nem a gyerekek helyett dolgozva, hanem őket segítve, irányítva –, ezzel képessé téve őket arra, hogy önmagukhoz képest, a lehető legmagasabb fokú önállóságot érjék el az önkiszolgálás területén – mutatott rá. – A kapcsolattartásra jogosult személyek körét, a kapcsolattartás helyét és időpontját a gyámhivatali határozat rögzíti, ám általánosságban elmondható, hogy az intézmény részéről nyújtott maximális támogatás ellenére, a szülők többsége rendszertelenül él a kapcsolattartási jogával, így a nevelők egyfajta szülői szerepet is betöltenek – részletezte.

Fiatalok jövője

Az utógondozási ellátás keretében, a fiatal felnőtt gondnokával együttműködve, a fő feladatuk a gyerekek jövőjének megtervezése. – Ellátottjaink önálló életvitel megteremtésére értelmi akadályozottságuk okán nem lesznek képesek, folyamatos segítségre és támogatásra szorulnak felnőttkorukban is – jelentette ki Horváth Anita.

„A tanulmányok befejeztével, amennyiben nincs lehetőség a vér szerinti családba történő hazagondozásra, akkor a megfelelő szociális intézménybe történő elhelyezésük biztosítása válik indokolttá. Próbálunk olyan ápolást és gondozást nyújtó intézményt keresni számukra, amely egészségi állapotuknak és egyéni szükségleteiknek a leginkább megfelelő”

– fogalmazott végezetül.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában