Pat Cortina: pályafutásom legemlékezetesebb pillanata volt a feljutás

Budapest – Pat Cortina edzői pályafutása csúcsának tartja, hogy a magyar jégkorong-válogatottat 2008-ban Szapporóban a feljutáshoz segítette.

A kanadai-olasz származású tréner a kedden rendezendő, Szapporói Hősök-Cseh Legendák mérkőzés kapcsán érkezett Budapestre, és az eseményt felvezető hétfői sajtóbeszélgetésen elmondta: a játékosok igazi családot alkottak, és mindenki egy célért, a feljutásért harcolt a távoli Japánban.

“Magyarországon mindig is jól éreztem magam, és nagy örömmel jöttem ismét. A szapporói csapatból többekkel most is tartom a kapcsolatot, és jó lesz velük újra találkozni. Bízom benne, élvezni fogjuk a csehek elleni mérkőzést. Célunk természetesen a győzelem” – mondta Cortina, akinek jelenleg nincs csapata azt követően, hogy nyáron távozott a német válogatott éléről.
Szapporói segítője, Diego Scandella – aki a jelenlegi válogatott stábjában is dolgozik – kiemelte: most biztos nem lesz az a szigor és fegyelem, mint Szapporóban vagy egyéb tétmérkőzésen, és ezúttal nem fognak meccs alatt videóelemzéseket sem készíteni.

A kapuban a már visszavonult Szuper Levente is lehetőséget kap.

“Hetente többször is jégen vagyok, a Vasas utánpótláskapusainak tartok edzéseket. A felszerelésemet már +betörtem+, nem okoz gondot a mozgás benne, és a testem sem fáj. Ahogy nézem a cseh keretet, lesz munkánk bőven” – jegyezte meg Szuper, aki a japán divízió I-es vb-n átlagban 1,75 gólt kapott.

A szapporói keretből 15-en tudták vállalni a játékot. A feljutó együttesből ifj. Ocskay Gábor elhunyt, míg más elfoglaltság vagy sérülés miatt Ladányi Balázs, Svasznek Bence, Szélig Viktor, Vas János, Vas Márton és Ennaffati Omar nem tud eljönni.
Milan Novy, a vendégek legendás játékosa, többszörös világbajnok, korábbi NHL-es csatára elmondta: erős csapattal érkeznek, minden játékosuk hetente 3-4 alkalommal edz, de számukra is az a legfontosabb, hogy a pályán lévők és a szurkolók jól érezzék magukat a Tüskecsarnokban.

“A magyar hoki egy csoda. Kevés a csapat, kevés a játékos, és mégis a világ élvonalában tud szerepelni a válogatott. Sok jót hallottam a magyar jégkorongról, most testközelből is láthatjuk, mire képesek a szapporói hősök” – mondta Novy.

A 2008-as divízió I-es vb-n a magyarok sorrendben az észtek (5-3), a litvánok (6-0), a japánok (4-2), a horvátok (3-0) és az ukránok (4-2) legyőzésével – hetven év után – jutottak fel a világelitbe.

Az akkori csapat legponterősebb játékosa Ladányi volt 9 ponttal (2 gól, 7 gólpassz), Palkovics Krisztián pedig hat góljával a torna gólkirálya lett.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés