Óvatosan a kánikulában!

Debrecen, 2015. június 11. Galamb iszik egy szökõkútból Debrecenben 2015. június 11-én. A hõség miatt június 12-re az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki tíz megyére és a fõvárosra. Az országos tisztifõorvos a mai naptól 15-én éjfélig másodfokú hõségriasztást rendelt el.
Debrecen, 2015. június 11. Galamb iszik egy szökõkútból Debrecenben 2015. június 11-én. A hõség miatt június 12-re az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki tíz megyére és a fõvárosra. Az országos tisztifõorvos a mai naptól 15-én éjfélig másodfokú hõségriasztást rendelt el. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Hajdú-Bihar – A tartós hőhullám megviseli az emberi szervezetet. A hőségben a közlekedés résztvevőinek is nagyobb figyelemre és türelemre van szüksége.

A napokig tartó hőség mindenkit kivétel nélkül megvisel, fiatalokat, időseket, egészségeseket és betegeket egyaránt. A kánikulai forróság még a frontokra kevésbé érzékeny emberek szervezetét is megterheli, természetesen egyénenként eltérő mértékben.

Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegnek sokszor van szerepe a közlekedési balesetek bekövetkezésében. A járművezetők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

Forrás: police.hu | Kattintásra nagy méretben is megtekinthető Forrás: police.hu | Kattintásra nagy méretben is megtekinthető ©

A közvetett hatások között figyelembe kell venni, hogy a légkondicionáló készülékkel nem rendelkező gépkocsik vezetői sok esetben nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hőség ellen „védekezni”. Ezzel semmilyen szabály ellen nem vétenek, de nem szabad elfelejteni, hogy a nyitott ablak szintén fokozza a balesetveszélyt.

A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen, bágyadt közlekedés, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A tartós melegben a közlekedés résztvevői között is jelentősen megnő a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidőben is jelentkezik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.

Forrás: police.hu | Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető Forrás: police.hu | Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető ©

A balesetek megelőzése érdekében a legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos. Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot! A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztessék ki.

Honlapunkról letölthető az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által készített ismertető, mely az autópályákon közlekedők részére foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, különös tekintettel a nyári időszakra.

– ORFK Kommunikációs Szolgálat –
hirdetés