Helyi közélet

2014.08.18. 08:27

Esélyt adnak az „idő előtti” babáknak

Debrecen - Az emelkedő tendencia a mesterséges koraszülések számának emelkedéséből adódik.

Debrecen - Az emelkedő tendencia a mesterséges koraszülések számának emelkedéséből adódik.

Nem igaz az a sajtóban megjelent hír, mely szerint az Európai Unión belül Magyarországon jön világra a legtöbb újszülött, többek között Németországban, Spanyolországban és Romániában is magasabb ez az arány. Kétségtelen, hogy magas a koraszülöttek aránya (hazánkban 8-9 százalék), ám ez nem feltétlenül jelent rosszat – hangsúlyozta dr. Póka Róbert, a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

Mint azt a szakember a Naplónak kifejtette, a koraszülések egyharmada mesterséges, vagyis az orvos dönt úgy, hogy idő előtt világra hozza a csecsemőt azért, hogy a méhen belüli elhalást megakadályozza, ezzel együtt esélyt adjon a túlélésre.

A koraszülöttek növekedésének statisztikai adatait az ikerbabák is növelik. Természetes fogantatás esetén 1 százalék az esélye annak, hogy ikrek szülessenek, a lombikbébiprogramnak köszönhetően azonban megugrott ez a szám (a debreceni klinikán 200 babából 10 iker), ezzel együtt a koraszülöttek aránya is, mivel bár ikergyerekek esetén a harminchetedik héten való születés normális, a tudományos definíciók szerint már koraszülöttnek számítanak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában