Helyi közélet

2014.12.16. 09:19

Havi 127 ezer fixszel…

Debrecen - Bérek összehasonlítása megyénként: az országrészek között mélyül a szakadék.

Debrecen - Bérek összehasonlítása megyénként: az országrészek között mélyül a szakadék.

Hajdú-Biharban a nettó bérek az elmúlt egy évben átlagosan 123 ezerről 127 ezer forintra nőttek – írja az mfor.hu. A Központi Statisztikai Hivatal harmadik negyedéves területi adatai első ránézésre jó hírekkel szolgálnak, hiszen minden megyében emelkedtek a nettó bérek, de…

Ahol jobban

Az országos átlagnál (153 ezer 294 forint) két területen kerestek jobban: Budapesten (196 ezer 853 forint) és Győr-Moson-Sopron megyében. Előbbi esetében 4, utóbbinál pedig 5,3 százalékkal értek többet a hazavitt összegek a harmadik negyedévben. Ezzel szemben a legkisebb bérből változatlanul Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében kénytelenek megélni az emberek, mindkét esetben valamivel több mint havi 107 ezer forintos nettó fizetés az átlag a KSH szerint, és mindkét megyében minimális a növekedés mértéke is. Nógrádban 1,5, Szabolcsban pedig 0,8 százalékkal vittek haza többet. Igaz ugyanakkor, hogy egyebek mellett ez a két megye az a terület is, ahol jellemzően nagymértékű közfoglalkoztatás zajlik, márpedig az itt elérhető fizetés még a minimálbérnél is kevesebbet jelent. Ez pedig lehúzza az átlagot is.

Ahol kevésbé

Mindenesetre a közfoglalkoztatás függvényében sem lehet másként tekinteni arra a tényre, hogy amennyiben a 2013 év eleje óta elindult trend a jövőben is folytatódik, visszavonhatatlanul kettészakad az ország a nettó bérek mentén. Az egyik fele egy jó és kielégítő bérfejlődést, folyamatosan javuló életszínvonalat képvisel, míg a másik a közmunkások területe lesz, minimálbérnél, létminimumnál alacsonyabb fizetésekből élő emberekkel. Az elmúlt negyedévekben megfigyelhető volt ugyanis, hogy míg Szabolcs és Nógrád megye azok a területek, ahol alig képes nőni a nettó bér, addig Vas és mellette Somogy megye is sorra a legmagasabb növekedéseket képes produkálni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában