Helyi közélet

2013.05.13. 18:23

Időjárás-jelentés

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

------------------------------ 

Kelet-Európa időjárását ciklonális mező alakítja, amelynek nyugati peremén Dél-Olaszországtól a Kárpátokon, a balti államokon át egészen a Barents-tengerig frontrendszer húzódik. A front előtt dél felől meleg levegő áramlik; a kontinens keleti részén nagy területen 26, 31 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet. Ciklon örvénylik Izland térségében is, amely hatására a Brit-szigeteken, a Skandináv-félszigeten és a Benelux államokban gyakran felhős, helyenként esős és hűvös az idő; a hőmérséklet csúcsértéke 11 és 16 fok között változik. Délnyugat-Európában viszont anticiklonális hatások érvényesülnek; a Pireneusi-félsziget déli felén napsütéses időben 26, 28 fokot mérnek.

Kedd estig a Kárpát-medence időjárását még nagyrészt a keleti ciklonális mező alakítja, jelentős melegedés egyelőre nem valószínű.

Várható időjárás kedd estig:

----------------------------

A Dunántúl nagy részén kevés felhő, csapadékmentes idő valószínű. A Dunától keletre erősen felhős lesz az ég, a keleti határnál és a Duna mentén lehet kevesebb a felhő, főként a Duna-Tisza közén várható eső, zápor. Kedden a Dunántúlon továbbra is alapvetően napos, gomolyfelhős idő valószínű, néhol záporesővel. A keleti területeken gyakran lehet erősen felhős az ég, eső, zápor, délkeleten egy-egy zivatar is valószínű. Hétfő estig az északnyugati szél többfelé megerősödik, nyugaton és a középső országrészben helyenként viharossá fokozódik, majd mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul, de nyugaton a gyengén felhős, szélvédett helyeken gyenge talaj menti fagy is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 15 és 20 fok között valószínű, nyugaton kissé melegebb, a tartósabban esős helyeken kissé hűvösebb is lehet.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában