Ünnepi konferencia

2024.04.04. 23:13

Gulyás Gergely: nemzethez tartozni és európainak lenni vitán felüli érték

Olyan Európáért küzd a magyar kormány, ahol nemzethez tartozni és európainak lenni vitán felül álló érték - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Martonyi János korábbi külügyminiszter 80. születésnapja alkalmából, a jelenlétében rendezett ünnepi konferencián.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőt mond a Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézete szervezésében Martonyi János születésének 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának dísztermében 2024. április 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézete eseményén a tárcavezető kiemelte: Martonyi János rendkívül gazdag életútra tekinthet vissza, amelynek során többször rávilágított a kettős identitás fontosságára. Vagyis arra, hogy "önmagában európaiként" nem lehet gondolkodni, csak úgy, hogy közben valaki "magyar, lengyel, francia vagy éppen osztrák" - vélekedett. 

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: ha fejlődő, polgári Magyarországot és normális Európát akarunk, akkor mindazt használni érdemes, amit Martonyi János mondott és leírt. 

"Martonyi János politikai életútjának esszenciája gazdagít mindannyiunkat, tudására, tapasztalataira ezután is szükség lesz" 

- jegyezte meg. 

Hangsúlyozta azt is, hogy Martonyi János külügyminiszteri szolgálatának idején "vitán felül állt a jog tisztelete". Azt mondta, Martonyi ahhoz a generációhoz tartozott, amelyiknek a jog még nem a "politikai akaratképzés eszközét" jelentette, hanem olyan értékeket hordozott, amelyekre a politikának tekintettel kell lennie. Ma pedig éppen a jog tiszteletének hiányától szenved leginkább Európa, ez veszélyezteti az együttműködés korábbi kereteit - tette hozzá a miniszter. 

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy

 Martonyi szerepvállalása nélkül a külpolitikában és a belpolitikában is "egész máshogy történt volna minden". 

Szavai szerint Martonyi Jánosnak volt a legnagyobb szerepe abban, hogy Magyarország az európai integráció és a transzatlanti biztonsági védelmi szövetség irányába mozdult el, illetve hogy ezt a folyamatot a magyar jobboldal "korábbi állami vezetői tapasztalat nélkül is" hitelesen tudta képviselni. 

Gulyás Gergely rámutatott:

 Martonyi János mindig azt képviselte, hogy a posztkommunista alternatíva mellett "kell, hogy legyen egy hiteles, polgári alternatíva is". 

Martonyi János a zárszavában azt hangsúlyozta: a nemzeti közösséghez tartozás "az életünk legfontosabb dimenziója, ami tökéletesen megfér az európai gondolkodással". 

"Továbbra is dolgozzunk, maradjunk együtt ebben a közösségben és más közösségekben" 

- mondta a korábbi miniszter. 

Martonyi János megköszönte a konferencia szervezését, az előadóknak pedig az őt méltató, elismerő szavakat. Megjegyezte: nem számított rá, hogy ilyen "tartalmas, komoly, mélyenszántó előadások" lesznek a rendezvényen. 

"A legtöbb elhangzott gondolattal egyetértek" - mondta, hozzátéve: a mostani alkalom elsősorban a köszöneté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában