Inspiráló közeg nélkül nincs tehetséggondozás

2024.04.09. 12:12

Áprilistól várja a középiskolások jelentkezését az MCC

KP FAKT néven a 2024/25-ös tanévtől indul felmenő rendszerben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának (KP) emelt szintje. A négyéves program keretében a diákok személyre szabott tanulási útvonalat járnak be a legkiválóbb oktatókból álló mentorok segítségével. A középiskolások a klasszikus műveltségtartalmakban való elmélyülés mellett nemzetközi tapasztalatokat is szerezhetnek, valamint egy olyan országos diákközösséghez csatlakozhatnak, amelyben legkiválóbb társaikkal versenyezhetnek és tanulhatnak együtt. A programba a szeptemberben 9. osztályt megkezdő diákok jelentkezését várják május 1-ig.

MW

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója beszél az MCC szekszárdi tanévindító és épületbemutató ünnepségén 2023. szeptember 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Dániel

A KP FAKT programban a tanulási folyamatot egyetemi szintű oktatási-kutatási tapasztalattal rendelkező mentortanárok segítik, akik a diákokkal közösen éves fejlesztési célokat határoznak meg, valamint folyamatos visszajelzéseket adnak az elvégzett munkára és tanulási eredményekre. A program iskola mellett végezhető, heti rendszerességű délutáni oktatási alkalmakból, intenzív képzési hétvégékből, nyári táborból, idegen nyelvi kurzusokból, valamint évente egy nemzetközi tanulmányútból áll. 

A tanulók elsajátíthatnak többek között hatékony időgazdálkodási technikákat, amelyek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a családi, iskolai és MCC-s tevékenységeiket összeegyeztethessék 

- írták a közleményben. 

Hozzátették: a programba olyanok jelentkezését várjuk, akik szeretnének a kortársaik legkiválóbbjai közé tartozni, és egy olyan közösség aktív tagjai lenni, amelyben a tehetségüket a mentorokkal és diáktársaikkal együtt, közösen fejlesztik. “Inspiráló közeg nélkül nincs tehetséggondozás. Semmiféle tehetségfejlesztés nem képzelhető el a kortárs környezet támogatása nélkül” – fogalmazott Setényi János oktatáskutató. Az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója emellett úgy véli, hogy az egyénnek is kiemelkedő szerepe és felelőssége van a tehetség kibontakoztatásában, ugyanakkor ahhoz, hogy egy fiatal maga is felismerje és értékelje tálentumát, olyan helyzetek megteremtése szükséges, amelyek ezt lehetővé teszik. 

A diákok az első tanév során klasszikus műveltségtartalmakra épülő, alapozó készségfejlesztő modulokon vesznek részt, míg másod-, illetve harmadévben az általuk választott tudományterületeken bővíthetik tudásukat. 

A program záró szakaszának középpontjában a továbbtanulás, az MCC Egyetemi Program sikeres felvételije, valamint az alapvető vezetői készségek fejlesztése áll. A KP FAKT-ban részt vevő diákok a Középiskolás Programban elérhető e-learning kurzuskínálathoz is hozzáférnek, így tanulhatnak nemzetközi kapcsolatokról, közgazdaságtanról, jogról vagy pszichológiáról is - írták.

Azt is hozzátették, a négyéves képzés eredményeként a részt vevő középiskolások képessé válnak arra, hogy megalapozott döntést hozva, saját erősségeiket ismerve, nemzetközileg is versenyképes tudásszinttel lépjenek a felsőoktatás világába, bármilyen területen is szeretnék tehetségüket kamatoztatni. 

A Középiskolás Program pótfelvételi időszaka 9–12. évfolyamos diákok számára

A közleményben kiemelték, a KP újonnan induló emelt szintű kínálata, a KP FAKT mellett június 3-ig lehetőség van felvételizni az alap programba is. A KP több mint 20 éve készíti fel a tanulókat a sikeres továbbtanulásra és támogatást nyújt egy hosszabb távú karrierút tervezéséhez is. 

A KP az iskola mellett végezhető, ingyenes készségfejlesztő és szakmai alkalmakkal, valamint e-learning-kurzusokkal várja a magyarországi, valamint külhoni magyar középiskolások jelentkezését. 

A program a legjobb diákjai számára nemzetközi pályaívet is kínál, az aktív idegennyelv-tanulás biztosításával, a nemzetközi tanulmányi utakon, valamint külföldi egyetemeken tanító professzorok előadásain való részvétel lehetőségével. A KP Magyarországon már 16 városban érhető el.

Jelentkezési időszak az MCC Középiskolás Ösztöndíjprogramjába

2024. június 3-ig ismét lehetőség nyílik az MCC Középiskolás Ösztöndíjprogramjába való jelentkezésre, amelynek keretében 25 sikeres pályázó 10 hónapon keresztül önálló kutatást végezhet szakértő mentortanárok segítségével. 

A programban résztvevők előadásokon, készségfejlesztő tréningeken, táborokban, sőt még nemzetközi tanulmányúton is bővíthetik tudásukat, tapasztalataikat. A program kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre, a felelősségvállalásra, az egymástól való tanulásra. Az Ösztöndíjprogram fontos célkitűzése, hogy a sikeresen pályázó diákokat felkészítse az egyetemi éveikre, a későbbi tudományos életben való részvételre, az élethosszig tartó tanulásra - zárul a közlemény. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában