Foglalkoztatottság

2024.03.09. 20:16

Vitályos Eszter: az egyik legfontosabb kihívás a munkaerőpiaci aktivitás további növelése

Az egyik legfontosabb kihívás a munkaerőpiaci aktivitás további növelése annak ellenére, hogy Magyarországon soha nem látott mértékű a foglalkoztatottság – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a 24. Nemzetközi Kőkonferencián elmondott köszöntőjében szombaton Pilisvörösváron.

MW

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének 24. Nemzetközi kőkonferenciáján a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban 2024. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Vitályos Eszter hangsúlyozta: 

az aktivitás növelésének fontos része a munkaerő folyamatos képzése és átképzése.

Felhívta a figyelmet arra, hogy keddtől újabb 15 milliárd forintos keretű pályázat nyílik meg munkahelyi képzések megvalósításához. Az uniós forrásokból megvalósuló program célja, hogy a vállalatoknak nyújtott, feltételesen visszatérítendő támogatásokon keresztül segítse a munkavállalóik képzését.

A támogatás hozzájárul a vállalkozások termelékenységének javításához és a munkavállalók kompetenciájának fejlesztéséhez. A program korábbi szakaszaiban eddig mintegy 1200 vállalkozás több mint 50 ezer munkavállalója részesült képzési támogatásban

 – mondta.

Vitályos Eszter emlékeztetett arra, hogy a kormány kiemelt feladatának tekinti a tudásalapú gazdaság megteremtését, a versenyképesség javítását. Ennek egyik alapvető feltétele a képzett, a társadalmi változásokhoz és a munkaerőpiaci igényekhez alkalmazkodni képes és tudó munkaerő.

Hankó Balázs, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára emlékeztetett:

2020-tól azért alakították át a szakképzést, hogy megfelelő utánpótlás legyen azokban a szakmákban és hivatásokban, amelyre a magyar társadalomnak, a magyar gazdaságnak alapoznia szükséges.

A szakképzés terveiről szólva kiemelte, hogy elindították a 21. századi szakképző iskolafejlesztési programot, és 96 milliárd forintot költenek arra, hogy 31 szakképző intézmény újuljon meg. Szavai szerint ahhoz, hogy a magyar gazdaság előre tudjon lépni, a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra kell emelni a foglalkoztatási rátát.

Az elkövetkező években is rendelkezésre áll a megfelelő forrás, amelynek segítségével a vállalkozásoknál dolgozók olyan gyakorlati képzést kaphatnak, ami magasabb szintre, innovációra teszi alkalmassá a vállalkozásokat.

A felsőoktatásban azt szeretnék, hogy 2030-ra legyen legalább egy olyan magyar egyetem, amely a világ legjobb 100 egyeteme közé kerül, és három, amelyet Európa legjobb 100 egyeteme között tartanak nyilván.

„Azon vagyunk, hogy a magyar innováció, a magyar kreativitás Európa legjobb tíz innovátor országa közé kerülhessen” – hangsúlyozta az államtitkár.

Fetter Ádám polgármester a tanácskozást üdvözölve emlékeztetett, hogy immár 24. alkalommal ad helyet Pilisvörösvár a köves szakma nemzetközi konferenciájának. A konferencia szervezője a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában