Vélemény

2024.03.17. 19:40

Emmanuel Macron "Európa védelmezőjének" szerepét próbálja átvenni

Emmanuel Macron francia elnök "Európa védelmezőjének", Ukrajna legfontosabb támogatójának szerepét próbálja átvenni – mondta Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában annak kapcsán, hogy a francia elnök nyilatkozata szerint szükség lehet a Nyugat által végrehajtott szárazföldi műveletekre Ukrajnában.

MW

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart az Ukrajna megsegítésére összehívott támogatói konferencia végén a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában 2024. február 26-án

Forrás: MTI/EPA/Reuters pool

Fotó: Gonzalo Fuentes

Bendarzsevszkij Anton kifejtette: 

közelednek az európai parlamenti választások, és a francia elnök éles különbséget próbál mutatni Marine Le Pen oroszbarátsággal vádolt pártjával szemben, ezért is hangsúlyozza, hogy Oroszország veszélyes, és ő az, aki el tudja hozni a biztonságot.

Hozzátette, hogy Emmanuel Macron a második elnöki ciklusát tölti ugyan, de még fiatal politikus, elnöki ciklusának vége nem jelenti a pályafutásának végét. Európai struktúrákban még lehet pozíciója, így akár jövőbeni pozícióit is építheti – jelezte.

Az elemző úgy látja, hogy 

Európának nincsenek jelenleg olyan erős vezetői, akik nagy, erős országot vezetnek, és hitelesen, erőteljesen tudják képviselni az európai érdekeket, Macron egyértelműen erre a szerepre próbál törni.

Bendarzsevszkij Anton szerint a francia elnök sem gondolja komolyan, hogy Franciaország reguláris hadsereg küldene Ukrajnába.

Ez inkább kommunikációs, retorikai fogás, amellyel azt sugallja Oroszországnak, hogy ne tegyen meg bizonyos lépéseket, "fogja vissza magát" 

– fogalmazott a szakértő.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy Emmanuel Macront az Európai Unión belül nem sokan támogatták ezekben a nyilatkozatokban, ami jelzi, hogy nincs meg az az egység, aminek egy ilyen kommunikációt, döntést meg kellene előznie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában