Fogadj örökbe egy keresztet

2024.02.08. 23:29

Latorcai Csaba: Magyarország és Európa jövője az összetartó közösségek erejében van

Magyarország és Európa jövője az összetartó közösségek erejében van, jövőnk az együttműködésben van, ezért nem a bezárkózást, a tömbösödést, hanem a bizalomra épülő nyitottságot tartjuk szem előtt - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Nógrád vármegyei Kisbágyonban.

MW

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Fogadj örökbe egy keresztet! kezdeményezés keretében felújított út menti kereszt átadásán Kisbágyonban 2024. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A faluban a KDNP által indított Fogadj örökbe egy keresztet! elnevezésű kezdeményezésre felújított, a település határában álló kőkeresztet szentelték meg. 

Latorcai Csaba az ünnepségen arról is beszélt:

 fontos, hogy nap mint nap "kiálljunk meggyőződésünkért, megvalljuk hitünket, ugyanakkor elkötelezetten dolgozzunk közösen a keresztény Európáért és a keresztény Magyarországért". 

Hozzátette: ennek része az országban található úti keresztek felújítása vagy éppen újakat állítása a béke melletti elkötelezett kiállás jeleként. 

Bíznak abban, hogy minél többen csatlakoznak, mert felismerik, a kereszt megtartó erő - mondta, hozzáfűzve: hiába döntik le vagy távolítják el a kereszteket "éppen aktuális ideológiák nevében", a kereszténység örök, "és maga az éltető erő". 

A jövő Európája és benne a nemzetek nem létezhettek, nem létezhetnek ma sem és a jövőben sem a kereszténység megtartó ereje nélkül - emelte ki Latorcai Csaba, megköszönve a helyiek összefogását. 

A kisbágyoni keresztet a Samu és a Kis család újíttatta fel. 

Napjainkban egyáltalán nem természetes, hogy az egyén vagy a közösség nyíltan, minden negatív következmény nélkül megvallhatja hitét, és kiállhat annak értékeiért - jelentette ki. 

Azt mondta,

 egyre több riasztó példát látni Nyugat-Európában, ahol "tombol az eltörlés kultúrája", a vallási türelmetlenség, a keresztények üldözése pedig mindennapossá vált. 

Latorcai Csaba úgy fogalmazott: "Vigyáznunk kell, hogy ezek a tendenciák, ezek a káros tendenciák ne uralhassák el magyar mindennapjainkat, a jövőnket meghatározó döntéseinkben ezért ébernek és józannak kell lennünk. Csak ez jelenthet garanciát arra, hogy meg tudjuk őrizni Magyarországot magyarnak, békében, biztonságban." 

Becsó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte: az utak mellett állított fa- vagy kőkereszteket nem az egyház, hanem magánszemélyek állították, jellemzően a 18. század második felében, az eligazodást szolgálták, de lelki feltöltődést is nyújtottak. 

Nagy Attiláné (független), Kisbágyon polgármestere arról szólt a rendezvényen: az egyház azért dolgozik, hogy az ember közelebb jusson Istenhez, a világi vezetők pedig azon munkálkodnak, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, erősödjenek a közösségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában