Évforduló

2024.01.12. 15:51

A Don-kanyarban haltak hősi halált

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg vagy estek fogságba – írja a HírTv megemlékező cikkében.

MW

Embertelen, pokoli körülmények között adták életüket a haza érdekéért

Forrás: Fortepan

Tragédia volt, hiszen óriási vérveszteség érte a magyarságot, fiatal életek, sorsok törtek ketté. Kétségtelenül ott van benne a hősiesség, a magyar katonai erények fényes megjelenése is. 

Mert nem csak áldozatok, de hősök is voltak katonáink, akik embertelen, pokoli körülmények között adták az életüket a haza érdekéért, és igen: a Vörös Hadsereg elleni kereszteshadjárat harcosaiként!

Erre esküdtek

A HírTv oldala egy korabeli levelet is közöl, mely mára széles körben ismertté vált, azonban a Don-kanyarnál hősi halált halt honvédekre való emlékezéskor feltárja a mai kor előtt, hogy min mentek keresztül akkor a magyar katonák. A Donnál hősi halált halt Vitéz Bànyai József levelét változatlanul közöljük mi is:

Drága Anyukám!

Nagyon várt válaszlapotokat ma kaptam meg kezeimhez. Nagy sokára jött. Ne várjatok most már tőlem levelet és ti se küldjetek... Az orosz itt valami nagyra készül, mi meg a végsőkig kitartunk. Erre esküdtünk meg. Küldtem haza november 14-én 105 pengőt, abból Ágikának vegyetek keszkenőt. Remélem, hogy Pista öcsém derekasan átveszi a helyemet a családban, neki a zsebórámat hagyom örökül. Neked Anyukám, csak az örökké élő szeretetemet és az utolsó mosolyomat tudom adni. Nagyon szeretlek!

Istentelen hideg van. Itt ülök a géppuskám mellett és a kezem az üres csajkához fagy. Tudom, hogy mire ezt a lapot megkapod, addigra én már nem fázom és elmúlik az éhségem is. Itt halunk meg. Kérlek, hogy ne haragudj rám!

Kezedet csókolja:

Hű fiad: Jóska

Az évfordulóról a Magyar Honvédség közösségi oldalán emlékezett meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában