Figyelmeztetés

2023.12.13. 22:58

Valós esély van terrortámadásra Hollandiában

Az ötös skálán négyes fokozatúra emelte a hollandiai terrorfenyegetettség szintjét az illetékes holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) szerdán, miután úgy ítélte meg, hogy dzsihadista csoportok, illetve magányos elkövetők miatt "valós esély van terrortámadásra Hollandiában".

MW

Illusztráció/Lövöldözés Utrechtben egy villamosban 2019 03.18.-án

Forrás: ANP/AFP

Fotó: Robin van Lonkhuijsen

Az ügynökség közölte, növekszik a dzsihadista ihletésű terrorista fenyegetés Hollandiában.

Mivel dzsihadista csoportok támadásokra készülhetnek Európában, a terrorfenyegetettség olyan mértékben nőtt, amely a fenyegetettségi szint "jelentős", négyes fokozatúra emelését indokolta

 - fogalmaztak.

Az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam, vagy az al-Kaida arra használják a gázai háborút, hogy szimpatizánsaikat támadások végrehajtására ösztönözzék Európában. Támadásokra szólítanak fel megtorlásul az iszlám szent könyve, a Korán különböző európai országokban történt megszentségtelenítéséért is - írták.

A Franciaországban, Németországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban október eleje óta elkövetett támadások jól szemléltetik, hogy milyen kockázatokat jelentenek az aktuális események és a terrorszervezetek által inspirált, radikalizálódott személyek - hívta fel a figyelmet a holland terrorelhárító ügynökség.

A holland ügynökség évente kétszer tesz közzé értékelést az ország terrorfenyegetettségi helyzetéről. Olyan fenyegetettségi szintrendszert alkalmaz, amely jelzi a Hollandiában vagy Hollandia ellen irányuló terrortámadás esélyét. A fenyegetettségi szint értékelése során figyelembe veszi a radikalizálódás, a szélsőségesség, valamint a Hollandiát és a holland érdekeket külföldön fenyegető nemzeti és nemzetközi terrorfenyegetés általános helyzetét.

Az ügynökség öt fenyegetettségi szintet különböztet meg. Az egyes, a minimális szint, amikor nem valószínű terrortámadás elkövetése. A kettes, a korlátozott szint, amikor kis esély van egy terrortámadásra. A hármas, jelentős szint, amikor elképzelhető egy terrortámadás elkövetése, a négyes szint pedig, amikor jelentős és valós esély van terrortámadásra Hollandiában. Az ötödik, kritikus szint, amely konkrét terrortámadás elkövetésére figyelmeztet - tájékoztatott a holland terrorelhárító ügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában