Ukrán válság

2023.12.10. 09:42

Vlagyimir Putyin: Ukrajnának nincs jövője

655. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a haza hőseinek napja alkalmából rendezett ünnepségen a moszkvai Kreml Szent György termében 2023. december 8-án

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml

Fotó: Valerij Sarifulin

Ukrán szárazföldi erők parancsnoka: továbbra is nehéz a helyzet a frontvonalakon

Az ukrán vezérkar értékelése szerint továbbra is nehéz a helyzet az ukrajnai frontvonalakon – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka vasárnap.

Tájékoztatása szerint különösen az ország keleti feléből jelentettek növekvő számú orosz offenzívát.

Az ellenség töretlenül folytatja támadásait

– hangsúlyozta Telegram-oldalán közzétett bejegyzésében Szirszkij.

Ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én
Fotó: Maria Senovilla / Forrás: MTI/EPA

A szárazföldi erők parancsnoka a nap folyamán ellátogatott a kelet-ukrajnai frontszakaszokra, ahol továbbra is Avgyijivka városára összpontosítottak az orosz alakulatok. Azt mondta, a helyi parancsnokokkal meghozták „a szükséges döntéseket” a védelem érdekében. Hozzátette, hogy egyebek mellett jobban kell védeni a saját katonákat és ésszerűsíteni kell a lőszerfelhasználást.

Volodimir Fityo, az ukrán hadsereg szóvivője az állami televízióban elmondta, hogy a fagypont alatti hőmérséklet helyenként ugyan az orosz támadások enyhe mérséklődését eredményezte, de a csapásirány változatlanul a Harkiv megyei Kupjanszk városa. A településtől alig hét kilométerre fut a frontvonal.

Micael Bydén, a svéd szárazföldi erők főparancsnoka a nap folyamán látogatást tett a kelet-ukrajnai frontvonalakon. Egyebek mellett megtekintette a 45. önjáró tüzérségi dandár állásait, és beszélt ukrán katonákkal is, ahogy ez a látogatásról készült videófelvételen látható. A dandárt ősszel szerelték fel svéd Archer tüzérségi rendszerekkel.

Szolidaritási akciókat tartottak a hadifogságba került katonákkal több ukrán városban

Százak vonultak fel ukrajnai nagyvárosok utcáin vasárnap, szolidaritásból az orosz hadifogságba került ukrán katonákkal.

A „Ne légy veszteg! A rabság öl” jelszóval meghirdetett megmozdulást családtagok, hadifogságból szabadult és aktív szolgálatban lévő katonák, valamint nemzetközi szervezetek munkatársai szervezték meg az ukrán sajtó beszámolója szerint.

Natalja Szarickaja, az Acélos nők nevű jogvédő szervezet vezetője, aki a kijevi Majdan téren megrendezett akciót szervezte meg, a hadifoglyok sorsa iránti közömbösséget nehezményezte. Azt mondta, a családtagok és barátok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a hatóságok és a társadalom figyelmét „a védelmezők visszatérésére tereljék”, ez azonban nem járt a kívánt eredménnyel. 

A fővárosi megmozdulás egyes résztvevői arra panaszkodtak, hogy a háború kezdete óta nem tudtak kapcsolatba lépni orosz hadifogságba került szeretteikkel.

Kijev és Moszkva ugyan több fogolycserét is végrehajtott már a háború kezdete óta, de ezek az intézkedések az utóbbi hónapokban ritkábbakká váltak. A két oldalon fogva tartottak pontos száma nem ismert – írta a dpa hírügynökség.

Vlagyimir Putyin: Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió vasárnap sugárzott Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában.

Elapadt mindenük, nincsen saját bázisuk. Ha nincs saját bázisuk, nincs saját ideológiájuk, nincs saját iparuk, nincs saját pénzük, nincs semmijük, akkor nincs jövőjük. Nekünk azonban van

– mondta Putyin azon a beszélgetésen, amelyet pénteken folytatott katonákkal a Kremlben, az Oroszország Hőse kitüntetések ünnepélyes átadását követően.

Az önök harci teljesítményétől nagyon sok minden függ, vagyis Oroszország jövője, ez nyilvánvaló

– jelentette ki Putyin a jelenlevőknek.

Úgy vélekedett, az ukrán hatóságok arcátlanságot követtek el azzal, hogy nem sorolták az oroszokat az ország őshonos nemzetei közé a vonatkozó törvényben.

Mi soha ilyet nem teszünk. Ha nem kezdik el elpusztítani az oroszokat a történelmi területeinken, nem kezdik el elűzni onnan az embereket, ha nem nyilvánítják az oroszokat nem őshonos nemzetnek Ukrajnában... teljesen megőrültek

– fogalmazott Putyin.

Az államfő az ünnepségen, amelyre mintegy 200 embert, többségükben katonákat hívtak meg a Kremlbe, ígéretet tett arra, hogy el fog látogatni Oroszország új – Ukrajnától elcsatolt – régióiba.

SZENT GYÖRGY; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) az aranycsillag kitüntetéssel elismert katonák egyikének gratulál a haza hőseinek napja alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen a moszkvai Kreml Szent György termében 2023. december 8-án
Fotó: Valerij Sarifulin / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik

Szergej Lavrov külügyminiszter online üzenetet intézett a gázai övezeti háború ügyében folyó dohai fórumhoz. Ebben kijelentette:

Már látható az Egyesült Államok Ukrajna által Oroszország ellen indított háborújának végeredménye. Említés történt itt a NATO bővítéséről, de a fő eredmény számunkra és egyébként mások számára is, akik ezt csak később fogják látni, hogy Oroszország máris sokkal erősebb, mint amilyen a háború előtt volt.

Lavrov szerint ugyanez történt, amikor Napóleon „szinte egész Európát összegyűjtötte, hogy megtámadja Oroszországot”, és amikor Adolf Hitler másfél évszázaddal később ugyanezt tette.

Oroszország mindkét háború után erősebb lett

– hangsúlyozta a miniszter.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter  
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA pool

Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi hadijelentése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy frontszakaszon 13 ukrán rohamot vertek vissza, a harcokban mintegy 570 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A tárca szerint a legtöbb támadást, nyolcat, Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél és ugyanitt szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget is, mintegy 300 főt.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett az ukrán fegyveres erők Katran és Omaha taktikai csoportja parancsnokainak találkozóhelyét, egy üzemanyagraktárt, egy páncélozott harcjárművet, hat HIMARS-rakétát és húsz drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást. A donyecki régióban hét civil sebesült meg.

Ukrajna szabotálni próbálta az orosz üzemanyag-ellátást

Ukrajna szabotázs akciókat hajt végre Szibériában az orosz tüzérség megfékezése érdekében. Oroszország letartóztatott egy fehérorosz férfit, akit azzal vádol, hogy az

ukrán titkosszolgálatok megbízásából két üzemanyagszállító vonatot robbantott fel a napokban, és számos hasonló akció köthető a nevéhez.

Ukrán beszámolók szerint egy hét alatt 800 robbanóaknát találtak

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának hivatalos beszámolója szerint december 4. és december 10. között az állami különleges erők aknamentesítési egységei 882 robbanóaknát fedeztek fel, távolítottak el és semlegesítettek.

Az országban lévő aknák egy részét az ukrán erők helyezték el saját védelmükre.

Az oroszok éjszaka Nikopolt támadták

Oroszország nehéztüzérségi fegyvereket vetett be éjszaka Nikopol ellen – írta Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki terület kormányzója a Telegramban.

Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy hetvenezer milliárd forintos kérdés, amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben

– mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba közölte: nem világos, hogy egyes döntéshozók miért és milyen elvárások alapján akarják Ukrajnát minden más, évtizedek óta tagjelölti státuszban lévő országnál előbb az Európai Unió soraiban tudni, ugyanis – mutatott rá – a legkomolyabb kérdések megválaszolatlanok.

Utalt rá, hogy egy kiszivárgott brüsszeli dokumentumra hivatkozva a Financial Times arról írt, hogy 

Ukrajna teljes jogú tagsága esetén 186 milliárd eurót – azaz hetvenezer milliárd forintot – kellene Ukrajnának adni úgy, hogy eddig is Európa volt az ország legnagyobb finanszírozója.

Avdijivka az összeomlás szélén áll

Avdijivka, a kelet-ukrajnai város, ahol a háború leghevesebb harcai zajlanak, egy jelentés szerint az összeomlás szélén áll. A Times egykori kijevi tudósítójának jelentése szerint

a frontszakaszt védő ukrán csapatok lőszerhiányban szenvednek, és erőtlenül próbálják visszaverni az előre nyomuló ellenséges katonákat.

A lengyel kormány cáfolta, hogy ők akadályozzák az ellátást

A lengyel kormány cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a katonai felszerelések Ukrajnába történő szállítását akadályoznák a határt blokád alá vevő, tiltakozó lengyel kamionosok.

Kategorikusan cáfolom, hogy ilyen helyzet állt volna elő

– mondta Marcin Ociepa lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes.

Zelenszkij felesége felháborodott az USA döntésén

Ukrajna első asszonya, Olena Zelenszka arra figyelmeztetett, hogy az ukránok halálos veszélyben vannak, ha a nyugati országok nem folytatják pénzügyi támogatásukat. Zelenszka egy nappal azután nyilatkozott, hogy

Republikánus szenátorok az Egyesült Államokban nem szavaztak meg egy kulcsfontosságú segélycsomagot,

amely több mint 60 milliárd dollár értékű támogatást nyújtott volna Ukrajnának.

Az ukrán elnök az argentin elnökkel találkozott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a megválasztott argentin elnök, Javier Milei beiktatására utazott. Zelenszkij gratulált Milei győzelméhez.

A két vezető nem sokkal Milei megválasztása után telefonon beszélt egymással.

Ukrajna elítéli az orosz választásokat

Ukrajna elítélte az orosz terveket, hogy jövő tavasszal elnökválasztást tartsanak a megszállt területeken, és eleve érvénytelennek nyilvánította azokat.

Ígéretet tettek arra, hogy büntetőeljárás alá vonják a választások megfigyelésére kiküldött embereket.

Az orosz felsőház jövő márciusra tűzte ki az ország elnökválasztását, és Valentina Matvijenko elnök elmondta, hogy a négy megszállt ukrán régió lakosai először szavazhatnak majd. Ukrajna külügyminisztériuma

közölte:

Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy határozottan ítélje el Oroszország azon szándékát, hogy elnökválasztást tartson a megszállt ukrajnai területeken, és szankciókat szabjon ki a szervezésükben és lebonyolításukban résztvevőkre.

Ukrán támadást vertek vissza a Donyecki Népköztársaságban

Visszaverte az orosz hadsereg az ukránok támadását a Donyecki Népköztársaság (DPR) Novodonyeck régiójában – írta az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva a TASZSZ.

Az orosz tüzérségi és légitámadásban az ukránok 80 embert és két katonai járművet vesztettek – írta az orosz hírügynökség.

Csaknem tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5490 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4453 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írták. 

Drog enyhítheti az ukrán veteránok kínjait

Ukrajnának 4 millió veteránja lehet, amikor a háború véget ér. A képviselők egy csoportja, Zelenszkij támogatásával

az orvosi marihuána legalizálását szorgalmazza a poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő katonáknak.

Törekvéseiket a parlamenti ellenzék akadályozza.

A folyamatos támadás ellenére is marad több kupjanszki lakos

Kupjanszk lakosainak egy része nem szándékozik elhagyni otthonát, annak ellenére, hogy folyamatos az orosz ágyúzás és életük nincs biztonságban – írta a Kyiv Independent. 

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában