Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.31. 09:38

Segély érkezhet Gáza partjaira

Az izraeli–palesztin háború 86. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli páncélozott jármű gördül végig a Gázai övezet határán 2023. december 31-én

Forrás: AFP

Fotó: Menahem Kahana

Segély érkezhet Gáza partjaira

Izrael készen áll arra, hogy a Ciprusról tervezett tengeri folyosó részeként „azonnal” engedélyezze a hajóknak segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe – mondta az izraeli külügyminiszter.

A megállapodás értelmében a rakományt a ciprusi larnakai kikötőben biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, mielőtt a szomszédos Egyiptomon vagy Izraelen keresztül a 230 mérföldre lévő Gázai övezet partjára szállítanák – írja a Reuters.

Ha a terv megvalósul, az a 2007-ben a Gázai övezetre kirótt izraeli haditengerészeti blokád első enyhítését jelenti.

„Azonnal indulhat” – mondta Eli Cohen, Izrael leköszönő külügyminisztere a 103 FM tel-avivi rádiónak.

Netanjahu: nem Izrael, hanem a Hamász követ el népirtást

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította a népirtásra vonatkozó dél-afrikai vádakat, és az izraeli hadsereg (IDF) morális igazát hangsúlyozta a kormány szokásos ülésének kezdetén vasárnap.

Nem mi követtünk el népirtást, hanem a Hamász, amely mindannyiunkat megölne, ha tehetné. Ezzel szemben az IDF a lehető legmorálisabban cselekszik; mindent megtesz azért, hogy ne ártson a civileknek, miközben a Hamász mindent elkövet, hogy kárt okozzon nekik, és emberi pajzsként használja őket

- mondta a miniszterelnök, válaszul a Dél-Afrikai Köztársaságnak a hágai székhelyű Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) benyújtott keresetére, amely szerint Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

"Azt kérdezem: hol volt Dél-Afrika, és a többiek, akik nekünk prédikálnak, amikor milliókat gyilkoltak meg és űztek el otthonukból Szíriában, Jemenben és más területeken? Folytatjuk védelmi háborúnkat, amelynek igazságossága és erkölcse páratlan" - tette hozzá Netanjahu.

Az egyik izraeli kommandós alakulat harcosai vasárnap a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz térségében folytatták a harcot - közölte az IDF szóvivője, s hozzátette, hogy a páncélosokkal, a hadászati erőkkel és a légierővel együttműködésben azon dolgoznak, hogy felkutassák és felszámolják a terroristákat, és a terroristainfrastruktúrákat.

Razziát tartottak Hán-Juniszban egy polgári épületben, ahonnan a katonákat lőtték, melyet elvileg oktatási célra, kulturális központnak és iskolának használnak, de a rajtaütés során rakétavetőket, a Hamász iratait és eszközeit találták meg benne, és egy környező házban is nagy mennyiségű fegyvert, köztük gránátot és lőszert találtak egy hálószobai szekrényben.

Az IDF szóvivője nyilvánosságra hozta két újabb, a Gázai övezetben vívott csatákban elesett izraeli tartalékos katona nevét. Egyikük 37, másikuk 23 éves volt.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Gázai övezetben a háború kezdete óta 21 822 ember halt meg, és 56 451 sérültet számoltak össze. Az elmúlt 24 órában százötven ember halt és 286-an sebesültek meg.

Vasárnap reggel óta a légierő vadászgépei megtámadták Iibanoni déli részén a síita Hezbollah milícia katonai épületét Ramija faluban, az izraeli határ közelében. A síita szervezet Izrael területét lövi, kihasználja, és emberi védőpajzsként használja a falu civil lakosságát" - emelte ki az izraeli katonai közlemény.

Vasárnap a Likud párt rotációs megállapodásainak részeként a kormány jóváhagyta Eli Cohen energiaügyi és infrastrukturális miniszteri kinevezését. A külügyminiszteri posztra Iszrael Kac, a korábbi energiaügyi és infrastrukturális tárcavezető lépett a helyére.

A kormány egyhangúlag elfogadta a döntést a helyhatósági választás február 27-re halasztásáról. A választásokat eredetileg október végén tartották volna, de akkor a háború kitörése miatt január végére, illetve most február végére halasztották.

IDF: iszlamista fegyveresekkel végzett az izraeli hadsereg

Iszlamista fegyveresek megölésével folytatta Izrael a Gázai háborút - közölte az izraeli hadsereg (IDF) katonai szóvivője vasárnap reggel.

A tájékoztatás szerint a Gázai övezetben azonosítottak négy, robbanószereket szállító terroristát, majd a légierő segítségével felszámolták az osztagot. Mintegy fél órával később további négy terroristát azonosítottak, akiket szintén a levegőből öltek meg.

Az izraeli katonák végeztek Abdel Fatah Maálival, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok magas rangú tagjával.

Az IDF beszámolt arról is, hogy a légierő gépei szombat este több tucat célpontot támadtak meg, köztük katonai célra használt épületeket, Hamász-infrastruktúrát és egy alagutat.

A Gázai övezet északi részén fekvő Satti térségében egy óvodában olyan robbanószerkezeteket derítettek fel és hatástalanítottak, amelyekkel az odaérkező izraeli erőket akarták csapdába ejteni. 

Ciszjordániában, Túl-Karmben a Núr Samsz menekülttáborban az izraeli hadsereg hajnalban jelentős erőkkel razziát tartott, amelynek során tűzharc bontakozott ki. Letartóztattak több tucat terrortevékenységgel vádolt palesztint. Egy részüket a helyszínen kihallgatták, másokat elszállítottak további kihallgatásra. Emellett az izraeli katonák fegyvereket és katonai felszereléseket foglaltak le, és robbanóanyagokat semmisítettek meg.

Izraelben közel három hónapos késéssel vasárnap megkezdődött a tanév a felsőoktatásban. Jelenleg mintegy ötvenötezer diák tartalékos katonai szolgálatot teljesít az október 7-én kitört háború különböző frontjain, és a hadsereg miattuk újabb halasztást kért, de az egyetemek és főiskolák vezetése a tanév megnyitása mellett döntött, hogy a nyári szünet terhére ugyan, de idén is működhessen Izraelben a felsőoktatás.

A kompromisszumos megoldás szerint a tartalékosok "néhány héttel később" kezdik meg tanulmányaikat, és leszerelésük után egyhetes intenzív felzárkóztató képzéseket tartanak számukra.

A Beér-Sevan működő mintegy huszonegy ezer zsidó és arab diákot oktató Ben Gurion Egyetem diákjai és oktatói közül nyolcvannyolcat gyilkoltak meg, tizenhárom sebesültet még mindig kórházban ápolnak, és négyet túszként még mindig fogva tartanak Gázában. Az oktatók és a diákok közül mintegy hatezren tartalékosként szolgának a hadseregben.

A szombati eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában