Mikroadomány-botrány

2023.11.22. 06:48

Fegyelmi eljárás indulhat Karácsony bizalmasa ellen, ha meggyanúsítják

Tordai Csaba ügye kapcsán a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is megszólalt a Magyar Nemzetnek.

MW

Tordai Csaba a Városháza eladásával foglalkozó vizsgálóbizottság ülésén

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Ügyvédi karrierjét tekintve is kínos helyzetbe kerülhet Tordai Csaba, amennyiben a 99 Mozgalom ügyében zajló nyomozásban gyanúsítottként is „előveszi” őt a nyomozó hatóság. Egyelőre annyi tudható Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkárával, a baloldal egyik legfontosabb háttéremberével kapcsolatban, hogy az adóhatóság a közelmúltban házkutatást tartott az ügyvédi irodájában.

Mivel Karácsony jogi főtanácsadója jelenleg is ügyvédként praktizál, a házkutatással összefüggésben a Magyar Nemzet kérdéseket intézett a Magyar Ügyvédi Kamarához. 

Arra voltak kíváncsiak, hogyan érinti Tordai ügyvédi tevékenységét az ellenzék félmilliárdos „mikroadománya” miatt indult eljárás vele kapcsolatos fejleménye.

Havasi Dezső, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke Magyar Nemzetnek küldött tájékoztatását a lap változtatás nélkül közölte:

– A házkutatásról a kamaráknak nem volt tudomása. A házkutatás elrendeléséről és foganatosításáról a hatóságoknak nem kell értesíteniük sem a területi sem az országos ügyvédi kamarát. Az eljárás alá vont ügyvéd sem tett bejelentést.

– Az ügyvédi irodában történő házkutatás esetén azonban, ügyész részvétele kötelező. Ez, ismereteink szerint, megtörtént.

– A kamarának a házkutatással kapcsolatban, illetve az eljárás jelenlegi szakaszában tennivalója nincs.

– Arról a tényről, hogy az ügyvédet bűncselekmény elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki, mind a kihallgatott ügyvéd, mind a nyomozó hatóság köteles bejelentést tenni a területi kamarának.

– Fegyelmi eljárásra, ügyvédi tevékenység gyakorlásának felfüggesztésére értelemszerűen még nem került sor.

– A gyanúsítás után elrendelt fegyelmi eljárást a fegyelmi tanács általában felfüggeszti a büntető eljárás befejezéséig, kivéve ha tényállás teljesen bizonyított. A fegyelmi apparátus ugyanis nem rendelkezik nyomozati jogkörrel.

– A felfüggesztés ezzel egyidejűleg – hat + hat hónapra - elrendelhető, ha a gyanúsítás olyan szándékos bűncselekményre vonatkozik, amely ezt indokolja.

– Amennyiben az ügyben később vádemelés történt, és a vád olyan bűncselekmény elkövetése, amelyet a törvény öt évet meghaladó szabadságvesztéssel szankcionál, a kamara elnöke – igazgatási eljárás keretében – köteles az ügyvédi tevékenység gyakorlását felfüggeszteni a büntető eljárás jogerős befejezéséig.

A kamara elnökének válaszából tehát kiderült, hogy ők is nyomon követik az eseményeket, ám egyelőre nincs dolguk Tordai ügyével, hiszen fegyelmi eljárás a gyanúsítás, az ügyvédi tevékenység felfüggesztése pedig a vádemelés után történhet meg.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában