Feladatok

2023.10.19. 19:26

Zsigmond Barna Pál: uniós elnökként Magyarországnak a migrációs helyzet kezelése lesz a legfontosabb

Bár az Európai Unió soros elnöki tisztségét ellátó ország az egész közösséget képviseli, lehetősége van arra, hogy a számára fontos kérdéseket is napirendre vegye, Magyarországnak ezek közül a migrációs helyzet kezelése a legfontosabb - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

MW

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a Mészáros Alapítvány VII. konferenciájának megnyitóján Balatonalmádiban 2023. augusztus 25

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Zsigmond Barna Pál azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Magyarország 2024 második felében az EU soros elnöke lesz. 

A kormány 2015 óta azt hangsúlyozza, hogy a külső határokat kell megvédeni 

- emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve, a migránsokat nem szabad beengedni. Olyan intézményrendszert kell létrehozni, amely megvédi Európát az illegális migrációtól, ellentétben azzal, ami most történik a migrációs paktumhoz kötődően. 

A magyar elnökség fontos céljai között szerepel továbbá a demográfiai helyzet kezelése, a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása és a versenyképesség megőrzése, hiszen látszik, hogy Európa lemaradt a globális versenyben. Ez nemcsak gazdasági, hanem társadalmi és munkaerőkérdés is 

- folytatta. 

Ugyanakkor - jelezte - a kohéziós politikáról is kell majd beszélni, amelynek jelentős szerepe volt abban, hogy Közép-Európa fel tudott zárkózni. 

Arra a felvetésre, hogy az EU jelenlegi migránspolitikája kinek az érdeke, miközben egyetlen hét alatt zsinagógát akartak felgyújtani Németországban, késelés volt Franciaországban, lövöldözés Belgiumban, mégis folyamatosan jönnek a migránsok Európába, Zsigmond Barna Pál kifejtette: 

Magyarország kezdettől azt képviselte, hogy ne mágnesként működjön az európai intézményrendszer, a jogalkotás.

 A tagországok egyenként hozhatnak olyan döntéseket, amelyekkel megvédik a határt. Amikor azonban arról kellene dönteni, hogy a közös határt megvédjék, "elfogy a bölcsesség", pedig csak politikai akarat kellene hozzá - hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál. 

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorának is vendége is volt, ahol a jövő évi magyar elnökséggel kapcsolatban azt mondta: az 

Európai Parlamentben a baloldali erők folyamatosan támadják Magyarországot, az elnökséget is támadják baloldalról, "de a bizottságban, illetve a tanácsban ennek nyoma sincs". 

Magyarország elnökségi trióban együttműködve, a tisztet idén júliustól december végéig betöltő Spanyolországgal és a jövő januártól június végéig betöltő Belgiummal együtt látja majd el az elnökségi feladatokat.  

   Zsigmond Barna Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy a válságok korát éljük: alig lett vége a Covid-járványnak, a szomszédságunkban háború van és a Közel-Keleten is válsággóc alakult ki. "Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy tűzszünet és béke legyen". Nehéz időszakban kell ellátni az Európai Unió soros elnöki feladatait - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában