Október 23.

2023.10.22. 21:09

Potápi Árpád János: 1956 szinte minden magyar családot érintett

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, illetve annak leverése szinte minden magyar családot érintett – mondta a Londonban tartózkodó Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap telefonon az MTI-nek.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a londoni magyarság, az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségén a Londoni Magyar Házban 2023. október 21-én

Forrás: Potápi Árpád János Facebook-oldala

Potápi Árpád János elmondta: szombaton megnyitó beszédet tartott a Nagy-Britanniában és Észak-Írországban működő magyar hétvégi iskolák vezetőinek és tanárainak 6. londoni értekezletén, amelyet a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) szervezett. A 2 napos rendezvényen Észak-Írországtól Angliáig, Walestől Skóciáig 25 magyar iskola, intézet vezetői, tanárai vettek részt, és a győri Szent István Egyetem oktatói tartottak előadásokat. Potápi Árpád köszönetet mondott Norton Évának, a MAOSZ elnökének.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy londoni programja következő napján, vasárnap 1956-ra emlékezve református istentiszteleten vett részt. Ehhez kapcsolódva köszönetet mondott Salánki István lelkipásztornak, aki segíti az ott élő magyarok identitásának megőrzését, megerősítését, tevékenységének is elismerése, hogy sokan a világ más tájairól is szívesen látogatnak vissza hozzájuk.

Potápi Árpád János elmondta, hogy vasárnap a római katolikus szentmisét követő ünnepi beszédében köszönetet mondott Csicsó János atyának nemzetmegtartó szolgálataiért. Egyben párhuzamot vont 1956 és Kapisztráni Szent János között, akinek emléknapja szintén október 23-án van, ugyanis 1456. október 23-án hunyt el. Az 1456-os nándorfehérvári győzelemre emlékeztető déli harangszó nem csupán Hunyadi Mátyásnak és a vár falainál harcoló Kapisztráni Szent Jánosnak, de bizonyos szempontból 1956 hőseinek is szól - tette hozzá az államtitkár.

Potápi Árpád János felidézte: ünnepi beszédében kitért arra is, hogy szinte minden családot érintett 1956. Neki magának is több rokona él szerte a nagyvilágban, közülük van, aki Nagy-Britanniában. Hozzátette: 1956-ban nem csak az ország határain belül, de az egész Kárpát-medencében - Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken - reménykedtek a magyarok a forradalom sikerében.

Az 1956-os forradalom leverése után több mint 20 ezer magyar menekült Nagy-Britanniába, jelenleg mintegy 100-110 ezren élhetnek ott. A nemzet története családok története is

– fűzte hozzá az államtitkár.

Potápi Árpád János Londonban: a mostani nemzedéknek adatott meg mindaz, amiért 1956 hősei küzdöttek

A mostani magyar nemzedékeknek adatott meg mindaz, amiért 1956 hősei küzdöttek - mondta a szombat este tartott londoni megemlékezésen a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

POTÁPI Árpád János
A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által közreadott képen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a londoni magyarság, az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségén a Londoni Magyar Házban 2023. október 21-én
Fotó: Szakács Tamás / Forrás: MTI/Nemzetpolitikáért Felelõs Államtitkárság/

Potápi Árpád János, aki a magyar nagykövetség által a londoni Magyar Házban rendezett emlékünnepély szónoka volt, felidézte Nagy Imre 1956. november 1-én elmondott beszédét, amelyben az akkori miniszterelnök kijelentette: a forradalmi harc, amelyet a magyar múlt és a jelen hősei vívtak, végre győzelemre vitte a szabadság, a függetlenség ügyét.

A szabadság és a függetlenség ügye a mai Magyarország ügye. Nekünk adatott meg az, amiért 1956 hősei küzdöttek

– fogalmazott az államtitkár.

Mi tudjuk, milyen nagy dolog a szabadság, mert szüleink, nagyszüleink, dédszüleink harcoltak érte; sőt talán az itt személyesen jelenlévők is

– tette hozzá.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy ezt a függetlenséget a mai korban „egyre határozottabban próbálják zárójelbe tenni, és hazánkat a nemzetközi érdekek szolgálatába állítani”.

Ne hagyjuk, különben 1956 szellemiségéhez leszünk hűtlenek

– mondta a szombat esti londoni megemlékezésen a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád János kijelentette: 

1956 csodája - amelyről Márai Sándor is írt Mennyből az angyal című versében - meglepte a világot, és úgy megrázta a Szovjetuniót, hogy annak alapjai helyrehozhatatlanul megrepedtek.

A magyarországi események teljes meglepetésként érték a brit kormányt is, amely - jóllehet haladéktalanul támogatta a Nagy Imre által bejelentett semlegességet - a kormányváltás érdekében nem akart beavatkozni, és lehetséges forradalmi gócpontként elsősorban Lengyelországra tekintett – fogalmazott a londoni megemlékezésen az államtitkár.

Potápi Árpád János szombaton részt vett a Nagy-Britanniában és Észak-Írországban működő magyar hétvégi iskolák vezetőinek és tanárainak londoni értekezletén, amelyet a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) szervezett. Az eseményen 25 magyar iskola képviseltette magát a győri Széchenyi István Egyetem oktatóinak részvételével.

A nemzetpolitikai államtitkár az MTI-nek elmondta: a nagyvilágban 255 magyar hétvégi iskola működik - tíz százalékuk az Egyesült Királyságban -, és a győri egyetem a magyar diaszpóra-oktatási programot évek óta segíti.

Potápi Árpád János a magyar iskolák konferenciáján felszólalva hangsúlyozta: 

az, hogy Magyarország ma független polgári demokrácia, nagyrészt 1956-nak köszönhető.

Hozzátette: a Szovjetunió koporsójába is a magyarok verték bele az első szöget 1956-ban, és kimondva vagy kimondatlanul, de 1956 vezetett el 1989-1990 vértelen fordulatához is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában