Kikapcsolódás

2023.08.26. 13:42

Ukrán gyerekeket lát vendégül a Rákóczi Szövetség

A diákok szombaton a budapesti atlétikai világbajnokság programjain vesznek részt, megtekintik az Országházat, majd a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborban tölthetnek egy hetet.

MW

Az atlétikai világbajnokság programjaira érkező, a háborúban érintett ukrán családok gyermekei a Nemzeti Atlétikai Központnál 2023. augusztus 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A háborúban érintett ukrán családok háromszázötven gyermekét látja vendégül egy hétig a Rákóczi Szövetség. A diákok szombaton a budapesti atlétikai világbajnokság programjain vesznek részt, megtekintik az Országházat, majd a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborban tölthetnek egy hetet.

PANYI Miklós
Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára köszönti az atlétikai világbajnokság programjaira érkező, a háborúban érintett ukrán családok gyermekeit a Nemzeti Atlétikai Központnál 2023. augusztus 26-án
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Nemzeti Atlétikai Központnál tartott köszöntőjében elmondta: a háború kitörése óta a magyar kormány mindent megtesz az Ukrajnából érkezett emberek ellátása érdekében.

Az elmúlt másfél évben több mint egymillióan érkeztek Magyarországra, köztük több ezer gyermek is - emelte ki. 

Sok ezer gyermeket szállásolunk el jelenleg is, és vesznek részt a magyar oktatási rendszerben - mondta, hozzátéve: a magyar oktatási intézményekbe jelenleg több mint ötezer Ukrajnából érkezett gyerek jár.

A háború egyik legnagyobb kárvallottjai a gyermekek

 - mutatott rá az államtitkár.

Kiemelte: a gyerekeket mindenben segítik, ilyen táborok megszervezését is támogatva. Tavaly is több mint ezer, Ukrajnából érkezett gyerek táborozott Magyarországon.

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy az ehhez hasonló kezdeményezéseket támogassa és sok ezer Ukrajnából érkezett gyermek vehessen részt ilyen táborokban - hangsúlyozta.

Kiemelte: Zánkán, az Erzsébet-táborban több mint háromezer gyerek, Fonyódligeten nyolcszáz táborozhat egyszerre, a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi komplexumában hatszáz gyereket tudnak elhelyezni, biztosítva évente több tízezer rászoruló magyar gyerek felhőtlen időtöltését. Ebbe a rendszerbe kapcsolódhatnak be az Ukrajnából érkező nehéz sorsú gyerekek is - tette hozzá.

Mint mondta, a szombaton Magyarországra érkezett gyerekek betekintést nyerhetnek az atlétikai világbajnokság eseményeibe, amelyen az ukrán sportolók is jól teljesítenek. A sport lehetőséget kínál arra is, hogy a nemzetek, a világ népei közelebb kerülhessenek egymáshoz

 - hangsúlyozta Panyi Miklós.

Az atlétikai világbajnokság programjaira érkező, a háborúban érintett ukrán családok gyermekei a Nemzeti Atlétikai Központnál 2023. augusztus 26-án
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Pál Norbert, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos elmondta: a most érkezett gyerekek mellett ötszáz ukrán és nyolcszáz kárpátaljai magyar gyereket is táboroztattak a balatoni Erzsébet-táborokban. Emellett a magyar kormány számos más módon is segít Ukrajnának, történelmünk legnagyobb humanitárius segítségnyújtását hajtva végre minden hazánkba menekülőt ellát és elszállásol - fűzte hozzá.

Tájékoztatása szerint a háború kitörése óta több mint 1 millió 180 ezer menekülő lépett be Magyarországra, közülük 600 ezren igényeltek segítséget a segítségpontokon, a pályaudvarokon vagy a karitatív szervezeteknél.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a nyár folyamán több mint 13 ezer diákot táboroztattak, a nyár utolsó hetét pedig a háborúban érintett ukrán családok gyermekeinek tartották fenn a sátoraljaújhelyi táborban.

Elmondta: a diákok reggel léptek át a határon, az ungvári magyar főkonzulátus és az ottani katonai adminisztráció segítségével jöhettek Magyarországra, az ukrán hatóságok szervezték meg a 10 és 18 éves kor közötti gyerekek részvételét a programban.

Tájékoztatása szerint az Országházban Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló fogadja szombaton a diákokat, majd budapesti városnézés után indulnak tovább Sátoraljaújhelyre, a Rákóczi Táborba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában