Közvélemény-kutatás

2023.07.16. 09:33

Vlagyimir Putyin vagy Volodimir Zelenszkij a népszerűtlenebb a világon?

A világ túlnyomó többsége nem nézi jó szemmel az orosz elnököt, de az ukrán vezetővel szemben is erősen megoszlanak a vélemények. Ez is kiderül a Pew Research Center nemrégiben közzétett közvélemény-kutatásából, amelyben 24 országot – köztük Magyarországot – vizsgálta.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló transzparenst fognak békepárti tüntetők a NATO romániai jelenlétét ellenző tiltakozáson a bukaresti kormányzati negyedben 2023. január 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Robert Ghement

A Pew Research Center felmérése szerint a 24 államban 87 százalék volt a medián értéke (tehát nem átlaga, hanem középértéke) azoknak, akik nem bíztak abban, hogy az orosz elnök helyesen kezeli a világ ügyeit.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök a derbenti Narin-Kala erődben a kaukázusi orosz tagköztársaságban, Dagesztánban tett munkalátogatásán 2023. június 28-án
Fotó: Gavriil Grigorov / Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat

Aligha meglepő módon Vlagyimir Putyin Lengyelországban és Svédországban a legnépszerűtlenebb: 98 százalék nem helyesli cselekedeteit. Ezzel szemben Indiában (59 százalék) és Kenyában (46 százalék) tekintenek rá pozitívan, sőt ezekben az országokban (továbbá még Indonéziában), még növelni is tudta elismertségét – írja a Magyar Nemzet.

Magyarországon is mindössze 19 százalék vélekedett úgy, hogy Vlagyimir Putyin helyesen cselekszik, ami jelentős visszaesés a 2016-os 38 százalékhoz képest.

Európában egyébként Görögországban a legmagasabb, 29 százalékos az orosz elnök támogatottsága. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Pew Research Center nem vizsgálta például Bulgáriát és Szlovákiát, ahol jellemzően szintén pozitívabb az oroszok megítélése.

Fontos megállapítás még, hogy Vlagyimir Putyin népszerűsége olyan államokban is jelentősen zuhant 2019-hez képest, mint Argentina (-16 százalék), Dél-Afrika (-7 százalék) és Brazília (-6 százalék), pedig az orosz elnök bizalmi indexe eddig sem volt túl magas.

Volodimir Zelenszkij: már nem szuperhős?

Volodimir Zelenszkijt illetően egyértelműen az látszik, hogy a kép nem fekete-fehér. A 24 országban 51 százalék volt az értéke azoknak, akik bíztak abban, hogy az ukrán elnök helyesen cselekszik a világpolitikában, ami a lehető legszűkebb többség. Megítélése azonban rendkívül vegyes.

Az ukrán államfő éppen Magyarországon a legnépszerűtlenebb, csak 11 százalék bízik benne.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezleten 2023. június 28-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Mellettünk még Görögországban (28 százalék) és Olaszországban (38 százalék) sem néznek rá túl jó szemmel, ahogyan például Izraelben sem (34 százalék), de még az Egyesült Államokban sem sorakoznak fel mögötte egyöntetűen (56 százalék). Érdekesség viszont, hogy Indiában és Kenyában viszonylag népszerű az ukrán elnök, az orosz államfővel egyetemben.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában