Rossz gazdálkodás

2023.07.05. 08:51

Augusztusban csődöt jelenthet a főváros

A fővárosi városvezetés egy levélben ismerte el, hogy a nyár végére „összejöhet” a 90 milliárdos mínusz – írja a Mandiner.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester (b3), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b2), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b1), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. április 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Miután Gyurcsány Ferenc a kormánnyal szembeni határozottabb fellépést követelt, április közepén a főpolgármester a „tettek mezejére lépett”, s bejelentette, bizonyos adókat nem fizetnek be az államkasszába, továbbá közigazgatási pert is indítanak a szolidaritási hozzájárulás növekménye miatt. Mondván: nincs pénz – emlékeztet a lap.

A Pénzügyminisztérium (PM) közlése szerint a főváros iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot, ezenfelül Budapest további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két tétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019-es adatnál.

A Mandiner birtokába került az a levél, amit még márciusban küldött a PM-nek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ebből röviden és elsőre az szűrhető le, hogy

Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése, a nyár folyamán olyan likviditási problémája lehet, amit nem tud egyedül megoldani. Tehát, valós veszély a totális fizetésképtelenség.

Kiss ismertette az azóta bejelentett intézkedéseket is, továbbá néhány közlekedési projekt uniós finanszírozásba „emelését”. Információik szerint a tárca részéről már előzetesen közölték,

a szolidaritási hozzájárulás megtagadása technikailag sem lehetséges, hiszen azt a Fővárosnak járó költségvetési támogatásból előzetesen levonják.

Karácsony Gergely alighanem ennek ismeretében jelentette be később mégis a befizetés megtagadását.

Wintermantel Zsolt: Karácsony Gergely csődbe vitte Budapestet

Bár több mint 400 milliárd forintból gazdálkodhatott Budapest az elmúlt években, Karácsony Gergely főpolgármester mégis csődbe vitte Magyarország leggazdagabb települését – mondta a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője a Fidesz Budapest Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban.

 

Wintermantel Zsolt arra a Mandiner birtokába került levélre reagált, amelyet még márciusban küldött a pénzügyminiszternek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, és amely szerint Budapest csődközeli helyzetbe került: a nyár folyamán olyan likviditási problémája lehet, amelyet nem tud egyedül megoldani.

 

A frakcióvezető úgy fogalmazott, ez „rekordteljesítmény”, figyelembe véve azt, hogy Karácsony Gergely több mint 200 milliárd forint tartalékkal vette át a várost, és az elmúlt négy évben több mint 200 milliárd forint többlet-adóbevétele volt, tehát összesen több mint 400 milliárd forintból gazdálkodhatott, mégis „felélték Budapest pénzét”.

 

A videóhoz írt bejegyzésben a csődhelyzetet azzal indokolják, hogy a város jelenlegi vezetői „a régi, rosszemlékű haveri kör tagjait ültették milliós fizetésű pozíciókba, a város fejlesztése helyett pedig csak bénáztak és két marékkal szórták a milliárdokat”.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában