Helyi közélet

2014.09.29. 16:03

Önkormányzati választás 2014 - Nyugati, polgárosodó társadalmat!

Debrecen - Szigetvári Viktor: ellenzéki katalizátor szerepre készül az Együtt.

Debrecen - Szigetvári Viktor: ellenzéki katalizátor szerepre készül az Együtt.

A cívisvárosban járt az Együtt – a Korszakváltók Pártja társelnöke, Szigetvári Viktor. Ebből az alkalomból aktuális politikai kérdésekről kérdeztük az ellenzéki politikust.

Milyen különbséget lát a mostani választás és a 2010-es önkormányzati választás között?

Szigetvári Viktor: A politikai befolyásoltság azóta sokkal jobban úrrá lett a sajtón. Az ellenzéknek akkoriban több eszköze volt a politizálásra. Például manapság sok helyen nem engednek be önkormányzati ingatlanokba minket. Sok helyi kampányban keleties, balkáni elemek jelentek meg. A választók körében csüggedtség, fáradtság mutatkozik.

– Ennek ellenére szerintem több olyan nagyváros is lesz, amelyet nagyon magabiztosan fog visszaszerezni a baloldal! Olyan településekre is számítok ahol a Fideszes testületi többségek szűkülni fognak.

Ön szerint milyennek kellene lennie annak a kormányzatitól eltérő politikának, amely vonzó tudna lenni?

Szigetvári Viktor: A tavasz tanúsága az volt, hogy az összefogás idején nem mutattunk megfelelőt személyi kérdésekben, a 2010 előtti időszak kritikájában és a választási programban. Mi most a megújulás motorjai szeretnénk lenni.

Kulcskérdésnek tartom a kormányzóképességet. Abban nincs kétségem, hogy ha odakerülnénk, el tudnánk irányítani a minisztériumokat, kormányzati szerveket. Bőven vannak jó szakembereink. Az viszont gond, hogy a választók olyan problémákat látnak, amelyekre a balközép politikája nem ad választ. Ilyen például a cigány népességgel való együttélés konfliktusai és az országon az elmúlt évtizedekben úrrá lett szegénység.

Formálódik erre válasz?

Szigetvári Viktor: 2018-ra el kell készíteni egy olyan nyugatos–polgári, a kapitalizmusban hívő, de közben a szolidaritást is elfogadó alternatívát, amelyre a Fidesz nem képes. Személyileg is meg kell újulnunk, generációváltásra van szükség. Ezt elkezdtük. Bajnai Gordon például ugyan segíti a munkánkat, de hátralépett a politikától. Az önkormányzati választás után pártunk világlátását tisztázó vitaanyagokat fogunk publikálni.

– Orbán Viktor 2010-ben esélyt kapott arra, hogy a rendszerváltás hibáit helyrerakja, de nem élt a lehetőséggel. Szinte mindent folytat ami rossz volt az elmúlt 20 évben.

- Egy keletiesebb, Oroszországgal barátkozó, még nagyobb szegénységbe tartó országot látok.

Milyen szereplést vár pártjától az önkormányzati választáson Debrecenben?

Szigetvári Viktor: Célunk, hogy a testületben több képviselővel jelen legyünk. Próbálunk tisztességes új politikusokat bejuttatni. Nekünk az a szerepünk, hogy katalizáljuk a helyi polgári baloldali, szabadelvű erők megújulását.

– Debreceni ellenzéki oldalon sajnos vannak olyanok, akik talán „túl régen tolják ezt a bringát” és olyanok is akadnak, akik „belegabalyodtak a városi érdekhálóba.” Mi a közélet megújításában vagyunk érdekeltek.

HBN-OCs


Debrecen – A korrupció ellen harcolna az ellenzéki párt.


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="466">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában