Olvasói levél: Csokonai és az orvosok

Debrecen – Egy Csokonairól szóló anekdota szerint annak idején Vitéz Mihály bebizonyította a barátjának, hogy Debrecenben az emberek legnagyobb számban orvosok.

Én azt hiszem, hogy miközben a XVII. század óta az orvosok számaránya jelentősen emelkedett (az interneten doktorátust szerző emberek tömegei miatt), a politika és a foci csalhatatlan tudorai mellett szerte az országban, így városunkban is erősen elszaporodtak a mindent jobban tudó közgazdászok is. Egyikük, aki a közgyűlés minapi határozatát, melyben a város kiáll az olimpia megrendezésének ügye mellett, bírálja. Véleménye teret is kapott a Naplóban. A cikke olvastán mondhatnám, hogy déja vu érzésem támadt. Mondhatnám, de hazudnék, mert pontosan emlékszem a korábbi átélés(ek) körülményeire. A stadionok építésével kapcsolatos „kristálytiszta” fejtegetések, a lélegeztető gépek számával mért pazarlási mutatók, de leginkább a Budapesti Világkiállítás megrendezése elleni kampányok során éltem át ezt az érzést. Ennek a gondolkodásnak a közgazdasági elve a „Merjünk kicsik lenni!” filozófia alapján nyugszik. Azt hiszem, valamennyi kérdés megérdemelne egy-egy részletes kifejtést, de itt a terjedelem ezt nem engedi meg. Csak annyi engedtessék meg nekem, hogy véleményem szerint a világkiállítás elvetése elképesztő módon gyorsította a magyar vidék, elsősorban a mezőgazdaság hanyatlását.

Úgy látszik, az olimpia megrendezésének ellenzői a fővárosi tevékenységüket a vidékre is igyekeznek kiterjeszteni. Valamiféle egységfrontot akarnak összeeszkábálni, paradox módon, a vidéki és fővárosi érdekek ellentéteire támaszkodva. Nem látom be, miért árult el engem a helyi képviselőm, amikor arra voksolt, hogy támogatja az olimpia megrendezését? Miért ártana nekem, ha Debrecenben olimpiai rendezvényt láthatnék? Azt sem értem, milyen európai uniós elvet sért az olimpia megrendezése, és mi köze az egészhez a mameluk világnak?

Tisztelt önkormányzati képviselő hölgyek és urak! Szeretném megköszönni, hogy országos ügyben képviselték a véleményemet, annak ellenére, hogy a véleményalkotó azt írja: az olimpiarendezés „országos ügy, semmi közük hozzá”.

– Pécsi Tamás, Debrecen –

Címkék: , ,