Helyi közélet

2015.08.14. 13:05

Nem hinné, milyen takarékosak a magyar fiatalok

Debrecen - A budapestiek és a GYES-en lévők a leginkább költéspártiak.

Debrecen - A budapestiek és a GYES-en lévők a leginkább költéspártiak.

A pályakezdő fiatalok 75 százaléka, ha váratlanul hozzájutna egymillió forinthoz, akkor az összeg nagyobb részét megtakarítaná – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index második negyedéves adataiból. Az átlagnál takarékosabbak a férfiak és a 26 évnél fiatalabbak, míg a leginkább költéspártiak a budapestiek és a GYES-en lévők. A legtöbben lekötött betétbe vagy megtakarítási számlára helyeznék el a pénzt.

A készpénz még kifejezetten népszerű a kisvárosokban, a diákok és a munkanélküliek körében. Akiknek nincs saját jövedelme, szintén a készpénzt preferálják jobban, például a folyószámlához képest. Arra a kérdésre, hogy „Ha hozzájutnál 1 millió forinthoz, mit tennél vele?”, az 500 megkérdezett 27 százaléka mondta azt, hogy a teljes összeget félretenné, 48 százalék pedig a kisebb részét elköltené, a nagyobb részét félretenné.

A legnagyobb megtakarítási hajlandósággal azok rendelkeznek, akiknél a háztartás anyagi szempontból átlag feletti, akik jellemzően egyébként is megtakarítanak a hónap elején, illetve akiknek már jelenleg is az átlagnál több megtakarításuk van.

A megkérdezettek 51 százaléka lekötött betétbe tenné a pénzt, második helyen a megtakarítási számla (48 százalék) áll, a válaszadók 44 százaléka pedig otthon tartaná készpénzben pénzét. Az állampapír kifejezetten vonzó azok körében, akik a teljes összeget megtakarítanák – írja a bank közleménye.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában