koronavírus

2020.03.18. 17:25

Tudnivalók a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala több intézkedésről adott tájékoztatást a rendkívüli járványügyi helyzet kapcsán.

Fotó: Matey István

A koronavírus miatt rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet elrendelő intézkedések kihirdetése óta a vírus terjedésének lassítása érdekében – a rendezvények létszámkorlátozásán túl – újabb rendkívüli, a csoportosulásokat korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött a kormány:

Vendéglátó üzletben – a foglalkoztatottak kivételével – tilos 15.00 és 06.00 óra között tartózkodni. Vendéglátó üzletben a vásárolni kívánt élelmiszer megrendelése, átvétele, a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan a tartózkodás 15.00 óra után is megengedett.

Üzletben – a foglalkoztatottak kivételével – tilos 15.00 és 06.00 óra között tartózkodni. Kivétel ez alól az élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut, higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyagtöltő-állomás és a dohánybolt.

A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, azok megszegése szabálysértési, illetve büntetőjogi következményt von maga után a vásárló és a vendég vonatkozásában is!

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló rendeletben, és az ezt követően kihirdetett kormányrendeletekben foglaltakra figyelemmel Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában az anyakönyvi ügyintézés rendje 2020. március 18. napjától (szerda) az alábbiak szerint változik:

• Házasságkötési szándék bejelentése céljából személyesen kizárólag azokat az ügyfeleket fogadják, akik már előzetesen kapott időpontra érkeznek az Új Városházán (Kálvin tér 11.) a 13. számú ügyfélszolgálati ablakhoz. A nem időpontra érkező ügyfelek fogadására és újabb időpont foglalására mától (2020. március 18.) már nincs lehetőség!

Az időponttal lekötött esküvőket az Új Városháza házasságkötő termében megtartják, de tájékoztatják az érintetteket, hogy az anyakönyvvezető mellett a jegyespáron és a két tanún kívül mások nem vehetnek részt a szertartáson!

• A házasságkötésekhez kapcsolódó szolgáltatások ellenértékének befizetése március 19-től kizárólag banki átutalással történhet.

• Egyéb anyakönyvi ügyek esetén kérik, hogy személyes megjelenés helyett az alábbi elérhetőségeken tájékozódjanak:

telefon: 06-52-517-677; 06-52-517-679

Közétkeztetés

A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel 2020. március 16-án az összes debreceni bölcsőde és óvoda bezárt a városban, de azokat a gyermekeket, akiket szüleik nem tudnak otthonukban biztonságosan ellátni, ezen a héten még fogadja az az intézmény, ahová egyébként is járnak.

Március 23-tól – a szülők útján felmérve az ellátási igényeket – néhány intézmény lesz kijelölve, ahol ügyeleti rendben fogadják azokat a gyermekeket, akiket szüleik nem tudnak megnyugtató módon elhelyezni.

A kijelölt intézmények:

Óvodák:

• Görgey Utcai Óvoda (Debrecen, Görgey utca 5.)

• Sinay Miklós Utcai Óvoda (Debrecen, Sinay Miklós utca 2.)

• Ifjúság Utcai Óvoda Hétszínvirág Tagintézménye (Debrecen, Angyalföld tér 4.)

• Sípos Utcai Óvoda (Debrecen, Sípos utca 6.)

• Levendula Óvoda (Debrecen, Varga utca 23.)

Bölcsőde:

Egyesített Bölcsődei Intézmény Varga Utcai Tagintézménye (Debrecen, Varga utca 23.)

A gyermekfelügyelettel párhuzamosan a debreceni önkormányzat folyamatosan biztosítja a közétkeztetést is azon gyermekek számára, akik ezt igénylik. Az ügyeleti ellátást igénybe vevő bölcsődés és óvodás gyermekek az ügyeletet biztosító intézményekben részesülnek étkeztetésben, de azon gyermekek részére is van lehetőség étkezést igényelni, akik nem kértek intézményi ügyeleti ellátást. Ilyen esetben az előzetes igényfelmérés alapján az ételt a szülők a kijelölt átvevőhelyeken kapják meg, egyszer használatos edényben. A kijelölt átvevő helyek az ügyeletet biztosító óvodák lesznek, mind az óvodás, mind az iskolás gyermekek esetében.

Az iskolás gyermekek étkeztetéséről gondoskodó Debreceni Intézményműködtető Központ a gyermekek szüleit a saját honlapján és az iskolákon keresztül is tájékoztatja, hogy melyik átvételi pontot kell felkeresniük.

Kérik a szülőket, hogy ha eddig még nem tették meg, annak az iskolának az élelmezésvezetőjénél, ahová a gyermekük jár, mihamarabb jelezzék, hogy igénybe kívánják-e venni a közétkeztetést abban az időszakban, amikor az intézmények zárva tartanak.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátására kiemelt figyelmet fordítanak, az ő igényeiket Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Szociális Osztálya fogadja (telefon: 06-52-517-750, e-mail: [email protected]), és a szünidei étkezés mintájára megszervezik az étkeztetésüket.

A debreceni önkormányzat gondoskodik a veszélyhelyzet ideje alatt arról, hogy egyetlen gyermek se maradjon ellátatlanul.

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 2020. március 18-tól a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatban telefonos ügyfélközpontot működtet, ahol kizárólag a Debrecen polgárait érintően meghozott intézkedésekkel kapcsolatban lehet felvilágosítást és segítséget kérni munkanapokon – hétfőtől péntekig – 8.00 és 16.00 óra között. A hívható telefonszámok a következők: 06-52-517-768; 06-52-517-614; 06-52-517-631.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában