Oda a varázs

Akt.:
Karácsonyfa-állítás a főtéren
Karácsonyfa-állítás a főtéren - © Fotó: Molnár Péter
Magyarázatot nem kerestem, csak szomorúan konstatáltam magamban az elmúlt években, hogy karácsony közeledtével sincs ünnepi hangulatom. Betudtam ezt a munkával töltött napoknak, meg a hó hiányának; esténként az ablakokból áradó puha, meleg fény nem simogathatta az utcák fehér takaróját. A múlt pénteken átvágva a debreceni főtéren azonban egyszeriben megvilágosodtam. Égerházi Péter írása.

Ott volt a hatalmas zöld fémtalp négy oldalról irdatlan nagy betonkockákkal lesúlyozva. A város karácsonyfájának a talapzata, melybe hétfőn emelték be a fát. Meghitt, nem? Három napig lehetett nézegetni a maga csupasz valóságában. Persze mi ez a boltokban mikulásfiguráktól, szaloncukortól és a jó ég tudja még milyen karácsonyi árutól hetek óta roskadozó polcokhoz képest! Ma már ilyen az ünnepvárás – sajnos. Üzlet ez is, mint Bálint-nap vagy a Halloween, hogy csak az utóbb meg­gyökeresedett „ünnepeket” említsem. A tabletek, okostelefonok, a „fészbuk” és a „hesteg” világában persze lehet, ósdi elképzelés a meghittséget áhítozni. Amikor a világhálón néhány kattintással minden „varázs” beszerezhető. Minek is bíbelődnénk a nagy csomagokkal üzletről üzletre járással, a felfedezés örömének kiszámíthatatlanságával. Oda a varázs, bár a hétéves lányom dilemmája, hogy melyik cipőjét készítse ki a télapónak, ad még némi reményt…

– Égerházi Péter –


Erre felkapják a fejüket Debrecenben: már áll a város karácsonyfája

Debrecen – Tizenöt méter magas a cívisváros leendő karácsonyfája, amelyet hétfő délelőtt állítottak fel a Kossuth téren.

hirdetés