Nyíradony hírei

2018.07.04. 10:05

Három éjjel, három nap tartott a nyíradonyi bál

Nyíradony - Folklór, sport, kulturális programok, sztárok, kézműves vásár, tűzijáték az Európa parkban.

Nyíradony - Folklór, sport, kulturális programok, sztárok, kézműves vásár, tűzijáték az Európa parkban.

A Ligetaljai Kulturális Napok Nyíradony város életében a legjelentősebb fesztivál, melyen ott van a Ligetaljai tájegység apraja-nagyja.

A pénteki nyitórendezvényen, a Folk-éjen, a nyíradonyi Kisliget, Kispendely és Parittya Néptáncegyüttes gálájára sokan ellátogattak a hűvös idő ellenére is. Szalonna és bandája tüzes muzsikájával felhevítette a népzene kedvelők kedvét, az esti táncházban pedig a Szeredás Népzenei Együttes húzta a talpalávalót kifulladásig.

Pásztorok és a tudományuk

A szombati nap a sport jegyében telt: asztaliteniszben, fociban, sakkban és kispályás labdarúgásban mérhették össze tudásukat a Ligetalja térség településeiről nevező versenyzők. A Családok Éve program keretében Mozdulj! címmel családi- és közösségi-sportprogramot szerveztek. A délutánra tervezett Honeybeast koncert viszont az időjárási viszontagságok miatt elmaradt, a koncertet később megtartják.

A vasárnapi kulturális fesztivált táncosok és a Bekton Ifjúsági Fúvószenekar 9 órakor kezdődő felvonulása indította. A városházától a vásártérig vonult a táncos csapat, csalogatva a helyieket a zárónap rendezvényeire. Az Európa parkot kürtős kalács és vattacukor édes illata járta át. A vidámparkból kicsik és nagyok nevetése hallatszott, de a kisvonatos városnézés ugyanolyan népszerű volt, mint a kosárfonás vagy a gyöngyfűzés.

A fesztivál díszvendége Hajdúsámson városa volt, akik helyi értéktárukba nyújtottak betekintést. Kolomp- és csengőkiállítás, pásztoremberek mutatták be kultúrájukat, birkapörköltet és málnaszörpöt kínáltak, s még a nemezelés fortélyaival is megismerkedhettek a kíváncsiskodók. A színpad soha nem volt üresen, a térség amatőr tánc- és énekegyüttesei szórakoztatták a publikumot.

Napközben a Debreceni Sportcentrum megyei sportág-választó eseménye zajlott, ahol a ligetaljai településekről érkezett gyerekek teljesítményét mérték fel. Az egykori vásártéren a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség tagtelepüléseiről érkező árusok kínálták kézműves portékáikat. A Ligetalja főzőverseny 25 csapatának 36 fajta ételét kóstolhatta a zsűri. A fülöpi csorbaleves, az érmihályfalvi őzpörkölt, valamint Szabó István malacsültje ízlett a zsűrinek legjobban.

24 tonnát 25 méteren át

Király Viktor színre lépése előtt Kondásné Erdei Mária polgármester, Tasó László országgyűlési képviselő és Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnökének védnöki köszöntői hangzottak el. A Király Viktor koncert után Karosán György, a „Ligetalja erős embere” első rekordkísérlete vonzotta az embereket az erdőszélre. Három egymás után kötött kamiont, vagyis 24 tonnát mozdított meg, s húzta 25 méteren át, végül még lenyomott néhány fekvőtámaszt is. A napot este a Magna Cum Laude fergeteges koncertje zárta, s a fesztivált tűzijáték koronázta.

Nosztalgiázni jár a Ligetaljai napokra

Szigeti Imréné a nyíracsádi művelődési ház dolgozójaként a helyben megrendezett koncerteken nem tud felszabadultan részt venni, mert a szervezési feladatok az ő vállaira is ránehezednek.

– Nyíradonyban szoktam feltöltődni, visszajárok nosztalgiázni. Most a barátnőm nem tudott elkísérni, de mivel sok ismerőssel találkozok ilyenkor, nem jelentett problémát, hogy egyedül jövök. Király Viktor koncertjét nagyon vártam, a pénteki Szalonna és bandája koncertre sajnos nem tudtam eljönni, pedig nagyon szerettem volna.

Tamás Gábor nyíradonyi vállalkozó feleségével és legkisebb gyermekével érkezett vasárnap az Európa parkba. – Szerettük volna ha 2 éves Luca lányunk látná milyen egy igazi vásári forgatag, s hogy kipróbálhassa életében először a körhintát.

Plangár Tamás és családja Debrecenben élnek, de mivel felesége nyíradonyi származású, nem ez volt az első alkalom, hogy kilátogattak a Ligetaljai Napokra.

– Nagyon jó családi programok vannak ilyenkor, melyeken részt szoktunk venni, az imént szálltunk le a ringlispilről, s várjuk, hogy a Király Viktor koncert elkezdődjön. Az vonz minket leginkább, hogy rengeteg ismerőssel találkozunk ilyenkor, akikkel öröm beszélgetni. Tavaly egy lufi volt a vásárfia, de idén még nem választottunk.

A Debrecenből érkezett Szilágyiné Preku Éva férje nyíradonyi kötődésű, így már több mint egy évtizede részt vesz a ligetaljai napokon. 2 éves kisfia feltalálta magát a vásártéren.

– Zétény fiam után sokat kell szaladni, de ettől függetlenül nagyon élvezem ezt a programot, vártuk a fellépőket és a játékokat is kipróbáltuk már. Sok barátunkkal találkozunk itt.

- Tulipán Csilla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!