Visszavették a temető üzemeltetését

Dr. Nagy János polgármester
Dr. Nagy János polgármester - © Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – Január 1-jétől a település önkormányzata üzemelteti a helyi köztemetőt Nyíracsádon.

Hosszas tanácskozás, vita és mérlegelés előzte meg a nyírségi település képviselő-testületének döntését, miszerint 2019. január 1-jével visszavették a helyi köztemető üzemeltetését. 1998. június 14-től Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés alapján temetési szolgáltató működtette a köztemetőt Nyíracsádon. A temető fenntartására, üzemeltetésére és a kegyeleti szolgáltatásokra megkötött szerződés 2018. december 31-én lejárt. A fent említett szerződést nem hosszabbították meg, így január elsejétől a település önkormányzata működteti a Sport utcai köztemetőt.

– A temető működtetésének átvállalása többletfeladatot jelent ugyan az önkormányzatnak, de bízunk benne, hogy a jövőben ez az intézkedés a lakosság érdekeit fogja szolgálni, hiszen ha a temetési szolgáltatás költségei csökkennek, kevesebb terhet kell viselnie a gyászoló hozzátartozóknak, családoknak. A továbbiakban tervezzük a ’70-es években épült ravatalozó és környéke felújítását, hogy a gyászolók méltó körülmények között tudják gyakorolni kegyeleti jogukat – tájékoztatta lapunkat dr. Nagy János polgármester.

Helyiek gondozzák majd

A falu jegyzőjétől megtudtuk, hogy a jövőben a polgármesteri hivatal alkalmazottai látják el az adminisztrációs feladatokat, az önkormányzat dolgozói fogják tisztán tartani a temetőt és a ravatalozó épületét, karbantartják, télen síkosság mentesítik az utakat, eltakarítják a havat, ősszel összegyűjtik a lehullott falevelet, gondozzák az elhagyatott sírokat. – A temető területén adódó egyéb munkálatok, a keletkezett hulladék elszállítása, a parkosítás, valamint a ravatalozó épületének felújítása és karbantartása is az önkormányzatra hárul. Nyíracsád önkormányzata, mint a temető tulajdonosa, kizárólag az üzemeltetési feladatokat látja el, a temetkezési szolgáltatókat változatlanul fel kell keresniük az érintetteknek – fogalmazott Nagyné Jobbágy Piroska jegyző, akitől azt is megtudtuk, hogy a munkálatokat elsősorban közfoglalkoztatottak bevonásával fogják elvégezni.

– Meggyőződésünk szerint ezzel a döntéssel tudjuk csak lejjebb szorítani a temetés költségét. 2019. január 1. napjától több szolgáltató végezhet temetési szolgáltatást a településen, minden érintett család igénye szerint választja ki a számára legmegfelelőbb szolgáltatást nyújtó vállalatot. A temetési szolgáltatók elérhetőségét mindenki számára elérhetővé tesszük – mondta a jegyző.

– Kedves Zilahi Enikő –Nyíracsád.
HAON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés