Ágyú dördült a hősök emlékére

Emlékeztek a Nagy Háborúra
Emlékeztek a Nagy Háborúra - © Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – A 100 évvel ezelőtt véget ért I. világháború elesettjei előtt tisztelegtek a nyírségi településen.

– A nemzeti hagyományok ápolásáról ismert Koleszár család meghívására mintegy félszázan vettek részt azon a rövid megemlékezésen, melyen a 100 évvel ezelőtt véget ért I. világháború elesettjei előtt tisztelegtek a nyírségi településen. A megjelenteket Koleszár Tímea köszöntötte, majd Szűcs Ákos hegedűszólóját hallgathatták meg a résztvevők. Ezt követően Eiben Tamás római katolikus plébániai kormányzó mondott rövid beszédet és imádságot a hősi halottak emlékére.

– Egy temetőnyi halottnak, sok jeltelen sírban nyugvó hősnek és áldozatnak az emléke előtt, csak lehajtott fejjel elmondott imádság való. Ha elhallgatunk, a távolból fegyver ropogása hangzik. Ha elhalkul a csata zaja, emberi sóhajok, jajszavak hangzanak, majd néma csend remegteti meg lelkünket. Közénk tartoztak, testvéreink, rokonaink, barátaink voltak ők, akiknek nem jutott szemfedő, nem jelöli sírjukat kereszt, nem állhatott mellettük imádkozó hitves vagy szülő. Adja az Isten, hogy gyermekeink az ágyú ropogását csak hangeffektusokból, dokumentumfilmekből ismerjék, s ne kelljen többé senkinek bujdosni a halált hozó fegyverek elől. Így adjon nekünk békét a mindenható Isten – hangzottak Tamás atya szavai.

A Nagy Háborúban még használták

A hősök emléke előtt tisztelgő gondolatokat követően Koleszár Ferenc vezényletével és Koleszár Árpád közreműködésével kétszer adtak le díszlövést. A lövéshez használt robbanópatront kifejezetten hagyományőrzők számára fejlesztették ki, ami az eredetihez hasonló hang- és hőhatást fejt ki, de lövedék nem hagyja el a csövet, így teljesen veszélytelen és legális. A rövid megemlékezés közös imádsággal ért véget. A család tulajdonában lévő ágyút Koleszár Ferenc mutatta be az érdeklődőknek.

ha2Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Megtudtuk tőle, hogy a Gábor Áron-féle rézágyú kicsinyített változatának acélcsövét faburkolat borítja. Ezek a típusú ágyúk az I. világháború idején még üzemben voltak. Akkor szorultak ki a használatból, amikor már nagyobb hatótávolságú fegyverre volt szükség.

– Kedves Zilahi Enikő –Nyíracsád.
HAON.HU


hirdetés