Nőknek

2012.09.26. 10:20

Van biztos fogamzásgátló módszer?

Hatalmas botrány kerekedett abból, hogy Angliában több mint ötszáz nő esett teherbe úgy, hogy beültették neki a szigetország egyik legnépszerűbb implantátum fogamzásgátlóját.

Hatalmas botrány kerekedett abból, hogy Angliában több mint ötszáz nő esett teherbe úgy, hogy beültették neki a szigetország egyik legnépszerűbb implantátum fogamzásgátlóját.

Sokan perelnek, ami érthető is, hiszen ez tűnt az egyetlen 100 százalékos módszernek. Ám akkor miben bízhatunk?

A fogamzásgátló módszerek hatékonyságában segít eligazodni a Pearl- index- Raymond Pearl alapján. Ebből kitűnik, hogy amennyiben nem védekezünk, az érték 85, ha megszakítást alkalmazunk, akkor 35, ha óvszert, akkor 3-4, amennyiben pedig tablettát használnak a hölgyek, 0,1- 0,5. Minél alacsonyabb az érték, annál hatékonyabb. Az implantátum index szerinti értéke 0, tehát elméletileg 100 százalékban hatásosnak kellett volna lennie. Érthető hát az angliai hölgyek felháborodása.

A terhesség megelőzésére azonban már sok módszer létezik.

Fogamzásgátló módszerek

Magyarországon hormonális módszerek közül csupán néhány számít elterjedtnek és megbízhatónak. A fogamzásgátló tablettákat csak orvos írhatja fel, de a többivel szemben ez egyáltalán nem csorbítja a szexuális élményt- mint mondjuk az óvszer.

A hüvelygyűrűt a szakemberek azoknak ajánlják, akik hajlamosak arra, hogy elfelejtsék bevenni a fogamzásgátló tablettát. Amennyiben megfelelően használod, éppen annyira hatékonynak számít, mint a tabletta. Alacsonyabb a hormontartalma, és mivel lokálisan szívódik fel, a mellékhatásra is kevesebb az esélyed. Egyetlen hátránya, hogy szeretkezés közben előfordulhat, hogy érzékelhető lesz.

A spirált azoknak ajánlják, akik már szültek, ez több évig is ott maradhat a beültetés után. Sokkal nagyobb azonban a komplikációk esélye, hiszen gyulladás vagy erős vérzéssel járó menstruáció is kialakulhat.

Sok olyan fogamzásgátló módszer van, ami nem hormonálisan hat a szervezetre, ám ezek legtöbbször nagyon kis hatékonysággal működnek.

A Pearl index megmutatja, hogy 100 nőből, akik egy éven keresztül használták ezt a módszert, mennyien estek teherbe:

Nincs fogamzásgátlás 85

Megszakítás 35

Ritmus (naptár) 14-40

Rithm (billings) 15.5-32

Spermicidek 5-20

Méhszájsapka 7-11

Óvszer 3-4

Női óvszer 1-5

Pesszárium spermiciddel 2-3

Rhythm (hőmérőzés) 0.5-3

Injekció 0.03-2

Hormonális IUD 0.05-0.1

Tabletta 0.1-0.5

Sterilizáció 0.1-0.3

Implantátum 0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!