Nőknek

2012.09.24. 15:23

Diétásnak hitt hízlaló ételek

Egy ideje már diétázol, de csak nem akarnak lemenni azok a fránya kilók. Mi lehet a gond? Talán olyan ételeket eszel, amelyek egészségeseknek és alacsony kalóriatartalmúaknak látszanak, de valójában szabotálják a fogyásodat. Íme, néhány diétásnak hitt étel, amely valójában hizlal.

Egy ideje már diétázol, de csak nem akarnak lemenni azok a fránya kilók. Mi lehet a gond? Talán olyan ételeket eszel, amelyek egészségeseknek és alacsony kalóriatartalmúaknak látszanak, de valójában szabotálják a fogyásodat. Íme, néhány diétásnak hitt étel, amely valójában hizlal.

Energiaszeletek

Az emberek úgy gondolják, hogy jó ötlet megenni egy-egy energiaszeletet egy kis testmozgás után vagy az irodában, hogy jobban menjen a munka. Sőt az egészséges étrend egyik alapjának tekintik. De miért nem jó ötlet?

Mer tele vannak cukorral és mesterséges összetevőkkel és zsírral. Egy energiaszelet megfelel egy pulykás szendvicsnek. Az emberek két falásból lenyelik, így nassolásnak tekintik, de ez valójában ételhelyettesítő. Ha mégis emellett döntesz, válassz természetes hozzávalókból készült szeleteket. Helyette ehetsz mandulát és szárított gyümölcsöket.

Pulyka szendvics

Egy pulykás szendvics, amiben van sajt és sonka két hamburgernek és 6 sült csirke falatnak felel meg. A pulyka szendvicsben ugyanannyi zsír van, mint egy marhahúsos szendvicsben.

Helyette ehetsz egy grillezett csirke szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből.

Sós perec

Azt gondolnád, hogy egészségesebbek a chipsnél, mert többféle gabonát tartalmaznak, de nem azok. Ha nem teljes kiőrlésű lisztből készülnek, nincsenenek benne rostok és antioxidánsok. 400 g sós perec annyi kalóriát tartalmaz, mint 24 szelet fehér kenyér. Méltán nevezhetnénk az álruhába bújt hízlaló ételek egyikének. Azt is érdemes megemlíteni, hogy elég sok szénhidrátot tartalmaz. Ha szereted a sós perecet, akkor kizárólag csak teljes kiőrlésű lisztből készült perecet vegyél. Nagyon jó alternatíva a pattogatott kukorica, mert kb. 2 pohár popcorn kevesebb, mint 100 kalóriát tartalmaz (az egyszerű popcorn, amely nincs ízesítve). És mivel több időbe telik megenni, sokkal tovább tart.

Puffasztott rizs

Ez a könnyű snack tényleg zsírmentes és kevés kalóriát tartalmaz, de teljesen rost- és proteinmentes – ezek az összetevők csökkentik az éhségérzetet. Ez azt jelenti, hogy 2-3 puffasztott rizs szelet megevése nem segít, csak a kalóriák gyűlnek, az éhségérzet pedig megmarad. És nem mellesleg sok a cukor és nátrium bennük. Így inkább a hízlaló ételek kategóriába sorolható, semmint a diétás ételekhez.

Alacsony zsírtartalmú mogyoróvaj

Az alacsony zsírtartalmú mogyoróvaj ugyanannyi kalóriát tartalmaz és általában több cukrot, mint a normál mogyoróvaj. Köztudott viszont, hogy a normál mogyoróvaj egészséges, telítetlen zsírokat tartalmaz. Miért ennél alacsony zsírtartalmú mogyoróvajat, ami nemcsak, hogy nem tartalmaz kevesebb kalóriát, de magasabb a cukor- és szénhidráttartalma, mint a természetes mogyoróvajnak?

Fehér rizs

Több fehér rizst kell enned ahhoz, hogy jól lakj, mint barna rizst. Ez azért van, mert a fehér rizs nem tartalmaz rostokat. A fehér tészták többségében sincs rost, ezért kevésbé laktatóak, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült társaik.

Helyette egyél barna rizst.

Igaz, hogy a váltást követően csak 50-60 kalóriát nyersz, de minden egyes kalória számít, ha fogyásról van szó.

Cukormentes édességek

Jól hangzik egy diétázó számára, de vigyázni kell, mert a hízlaló ételek általában jól álcázzák magukat.

5 a képen látható édességben annyi kalória van, mint egy fánkban. Ha összehasonlítjuk eredeti verziójával, csupán 30 kalóriával tartalmaz kevesebbet, viszont több zsírt halmoz fel.

Emellett a cukoralkohol, amivel édesítik puffadáshoz és hasmenéshez vezethet. 

Köztudott, hogy a cukormentes és zsírmentes termékekben a helyettesítő anyagok általában nem természetes eredetűek. Hogy ezt miért fontos újra és újra kihangsúlyozni?

Mert ezek az anyagok lassítják az emésztést, ezen kívül súlynövekedéshez vezethetnek – különösen a pocakra rakódnak a plusz kilók. És mivel tápérték anyaguk is igen alacsony, jobb választás a természetes alapanyagú, nem cukormentes termék. A fekete csokoládé nagyszerű választás, ha valami édest kívánsz és még a szívednek is jót tesz. Ami még érdekes, bebizonyították, hogy csökkenti úgy az édes, mint a sós utáni vágyat.

Gyümölcsös joghurt

Amikor a Weight Watchers diéta szakemberei megkértek 10.000 diétázót, hogy egyen egészséges ételeket – gabonákat, zöldségeket, tejtermékeket, fehérjéket – azt tapasztalták, hogy az emberek sok alacsony zsírtartalmú joghurtot ettek naponta, amennyiben gyümölcsdarabkák voltak belekeverve. De, ha csak sima gyümölcsöt kellett enniük, már nem voltak annyira lelkesek, négyszer kevesebb gyümölcsöt ettek, mint joghurtot.

Mit egyél helyette: sima, zsírmentes joghurt, amibe te teszed bele a gyümölcsöt

A tény, hogy neked kell belekeverned a gyümölcsöt a joghurtba, már megvéd attól, hogy túl sokat egyél belőle – mondta Karen Miller, a Weight Watchers vezető szakembere.

Reggeli gabonapehely – az egészséges fajtából

Sokan túlzásba esnek a reggeli gabonapehely evése során. Úgy gondolják, hogy kell az energia, a gabonapehely pedig úgyis alacsony kalóriatartalmú, de sok kicsi sokra megy, ahogy a mondás tartja.

Helyette keverd tejjel a gabonapelyhet, így nem eszel olyan sokat belőle.

Ez a párosítás csökkenti az étel kalória-dússágát, 30 gramm tejes gabonapehelyben kevesebb kalória van, mint 30 gramm puszta gabonapehelyben.

Ha fogyni szeretnél, figyelj oda ezekre az ételekre, mert jóllehet első látásra egészségesnek és ártalmatlannak tűnnek, valójában hízlaló ételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!