Helyi közélet

2013.03.07. 14:00

Az udvarra sem tudnak kimenni

Téglás, Balmazújváros - Feljelentés és bíróság helyett szép szóval állapodjanak meg a szomszédok.

Téglás, Balmazújváros - Feljelentés és bíróság helyett szép szóval állapodjanak meg a szomszédok.A jó idő beköszöntével kirepültek a méhek a kaptárokból nem kis bosszúságot okozva ezzel a szomszédoknak. Egy téglási olvasónk jelezte, hogy már napok óta nem tud kimenni az udvarra, mert szomszéd méhész méhei ellepik az udvart. A gyerekeket sem tudja kiengedni, sőt a mosott ruhát sem tudja kiteregetni, mert a méhek összepiszkítják. Ha mégis kimerészkednek, akkor vigyázniuk kell, mert a „becsapódó” méhek megszúrják őket.

Király László a megyei méhészegyesület elnöke elmondta, hogy a méhek tartásáról jogszabály rendelkezik, amely szerint lehet méheket tartani lakott területen belül. – A meleggel, a napsütéssel kirepültek a méhek, tavaszi tisztuló kirepülés ez. Még nem találják a helyüket, így néhány napig csak „kóvályognak”. Néhány nap után betájolják magukat és aztán már a maguk útját járják – magyarázta Király László.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet védekezni ellenük a szakember elmondta, hogy a méhek ilyenkor nem támadnak, legfeljebb csak a kaptár közelében. A méhészek kétméteres palánk építésével tudják megakadályozni, hogy méheik zavarják a szomszédokat. A szomszédok védőmaszkkal tudnának védekezni, illetve azzal, hogy nem hagyják kint más állataik előtt az itatóvizet, mert arra is mennek a méhek. Ugyan az illatszereknek nincs sok jelentőségük, de érdemes használatukat kerülni ilyenkor. Király László szerint az esetleges vitát békés úton kell rendezni, megkérve a méhészt, hogy helyezze távolabbra a méheit a közös kerítéstől.

A méhészek a tavaszi virágok első nyílásával legtöbbször elszállítják a méhcsaládokat, így azok nem okoznak gondot.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában