Helyi közélet

2014.09.15. 10:33

Őszies fordulatot vett az időjárásunk

Debrecen - A betakarításra váró kukoricának már nem hiányzik a sok csapadék.

Debrecen - A betakarításra váró kukoricának már nem hiányzik a sok csapadék.Térségünk legnagyobb részét bőséges csapadék áztatta az elmúlt hét során, egyúttal hűvösebbre is fordult az idő. Az országban egyedüli körzetként azonban Szabolcs megye keleti csücskében folytatódott a száraz és meleg nyár.

Nyáriasan indult

Őszies fordulatot vett időjárásunk szeptember második felében. A hét első napjai még a nyár jegyében teltek, sokat sütött a nap és magasra emelkedett a hőmérő higanyszála. Ezt követően az ország nyugatabbi területeihez hasonlóan - mediterrán ciklonok áramlási rendszerében - térségünkbe is megérkeztek a nedvesebb léghullámok. Általában 3-4 ízben haladta meg a napi csúcsérték a 25 fokot, többnyire a hét első napjaiban. A szatmár-beregi térségben viszont, amely szinte teljesen mentes maradt a csapadéktól, így a lehűléstől is, még a hét utolsó napjaiban is elérte a hőmérséklet a 30 °C-ot. Arrafelé nem egy helyen minden egyes napon 25 fok feletti maximumot mértünk, sőt, 1-2 hőségnap is előfordult, ami szeptember derekán már nem gyakori jelenség. Éjszakánként továbbra sem voltak jellemzőek a 10 fok alatti értékek, általában 11-16 fok között álltak be a minimumok. Enyhébbnek a hét második felének felhősebb, csapadékosabb hajnalai bizonyultak. A napi középhőmérséklet a térség legnagyobb hányadán 16-20 fok között mozgott a hét során.

A végére lehűlt

Az időszak második felében sokfelé hullott immár területi átlagban is jelentős csapadék a két megyében. Általában a nyugatabbi körzetek részesültek bőségesebb csapadékban, míg kelet felé csökkenő mennyiségeket mértünk. Hozzávetőleg a Pocsaj-Vásárosnamény vonaltól csökkent jelentősen a heti csapadékhozam kelet felé haladva, de záporokból-zivatarokból elszórtan itt is hullott mérhető mennyiség. Míg az említett beregi térségben több állomáson is mindössze 0-1 mm csapadék gyűlt össze egy hét alatt, addig a két megye nyugatabbi részein területi átlagban is 30-50 mm-es összeg volt jellemző. Lokálisan ennél magasabb értékek is kialakultak egy-egy heves zivatar nyomán, melyet néhol felhőszakadásszerű csapadékintenzitás kísért. A betakarításra váró kukoricatáblák számára rosszkor érkezett a sok csapadék és a hűvös idő, ugyanakkor a repce kelése és az őszi gabonák vetését megelőző talajmunkák szempontjából nagy szükség volt az áztató esőre.

- DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában