Helyi közélet

2016.04.05. 09:07

Túl vagyunk egy átlagos márciuson

Debrecen - A szinte naponta érkező újabb és újabb kiadós csapadék a talajművelést hátráltatta.

Debrecen - A szinte naponta érkező újabb és újabb kiadós csapadék a talajművelést hátráltatta.

Az idén március volt az első olyan hónap, melynek csapadéka „csupán” a sokéves átlag körül alakult, lassanként tehát alábbhagyott az erős csapadékhajlam. Eközben az ilyenkor megszokottnál 1-2 fokkal enyhébb volt az idő, ám mindez jelentős hőingadozás mellett.

Esősen indult

A hónap első dekádja még a csapadékos idő jegyében telt, sokfelé tetőzött a belvíz szintje, s a hőmérséklet bár mindvégig az átlagoshoz közel, vagy kissé afelett alakult, a nedves idő hatására ez nem emelte jelentősen a párolgás mértékét. A szinte naponta érkező újabb és újabb kiadós csapadék a talajművelési, növényvédelmi és egyéb munkákat is hátráltatta, valamint számottevően növelte a növényvédelmi kockázatokat. Március második felétől már szárazabb idő állt be, így a hónap összességében csupán Hajdú-Bihar megye déli-, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén zárt negatív anomáliával, másutt a 35-40 milliméter körüli klímanormál közelében alakult a havi csapadékösszeg.

Mind több napsütés

A gyakran felhős, borongós, igen változékony időben eleinte keveset sütött a nap, majd egyre inkább elkerülték térségünket a nedves léghullámok. Az időszak második felében a tartósabban derült időjárásnak köszönhetően havi összegben 160 óra közelében alakult a napos órák száma, ami mintegy 10 százalékkal magasabb az ilyenkor megszokottnál. Ekkorra a hőmérséklet ingása is jelentősen nőtt a hónap eleihez képest: a kezdeti 0–+10 fokos tartományból fokozatosan lépett át -5 – +20 fok közé a napi hőingadozás. Újra megjelentek a kiterjedtebb – helyenként már nem is csak a talaj mentén kifejezetten erős – fagyok. Elsősorban a Nyírség mélyebb fekvésű, szélvédett laposain fordult elő -5 – -9 fokos fagy, mely az ottani gyümölcsösökben és érzékeny kerti kultúrákban okozhatott károkat.

Elvitte a vizet

Egy-egy derült, szélcsendes éjszakán azonban másutt is általános volt a fagypont alatti hőmérséklet. A nappali felmelegedés ugyanakkor a szárazabbá váló levegőben egyre erősödött, az eleinte 10-15 °C közötti napi maximumokat a hónap utolsó napjaira már sokfelé akár 20 fok feletti értékek váltották. Az enyhe napok sokat segítettek a belvízzel érintett területeken. Bár az időszak legvégén is jelentős területek álltak még víz alatt Kelet-Magyarországon, a szántók legnagyobb részén a szabadföldi vízkapacitás 80-90%-a köré csökkent a felső 1 m-es szelvény nedvességtartalma, mely érték optimális az ilyenkor esedékes munkák végzése és a növényfejlődés szempontjából egyaránt.

- DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában