Helyi közélet

2015.01.02. 12:19

Zsongó nyár utánunk

Debrecen - Programtengerben és a Ködszínház vízében is csobbanhattunk.

Debrecen - Programtengerben és a Ködszínház vízében is csobbanhattunk.

Július elején a Kossuth tér kövein összesen ötszáz fiatal hagyta toppantó lábnyomát a XX. Szomszédolás országos néptáncfesztivál okán. Alig serdültünk egyet máris a rockzene rázott fel folkos hagyományőrző hangulatunkból. Madárfütty, rock és metál, újra dübörgött a Vekeri Fesztivál a hónap közepén.

Két fesztivál között fel-fel kaptuk a fejünket egy döcögősen induló nagy újításra – élesítették az országos elektronikus anyakönyvezési rendszert – és egy rossz hírre – nyolc embert kezeltek a Kenézy-kórházban, akik lépfenével fertőződhettek egy tiszafüredi tanyáról feketevágásból származó szarvasmarháktól.

Nem volt időnk igazán örülni a Campus Fesztivál beharangozójának, mert igyekeznünk kellett a Déri Múzeumba, ha utoljára még szerettünk volna egy pillantást vetni a Munkácsy-trilógiára. A Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális alkotások egyikét visszaszállították kanadai tulajdonosának.

A melankóliából a Ködszínház locsolhatott fel minket. A Campus Fesztivál nyitónapján átadták a csónakázótó helyén létrehozott vízi látványosságot, amelyet négy nap alatt minimum hetvenezer ember csodált meg. Ennyien buliztak együtt a Nagyerdei Stadion körül új és végleges otthonára lelt fesztiválon. A megújult Békás-tó „újjászületésnapjára” minőségi borral koccinthattak a nemes nedű debreceni ünnepén résztvevők. Ugyanezen a napon a főtérre egy kevésbé vidám apropó vonzott tömeget: Izrael magyarországi nagykövete, Ilan Mor beszédét több százan hallgatták, a zsidó állam mellett kiállva.

Bő hét múlva kivirágzott a tér és az egész város. A 45. Virágkarneválra közel 100 ezren voltak kíváncsiak. A szeptemberbe lépve, megkomolyodtunk kicsit és egyre több figyelem fordult a közelgő választásokra. A hónap utolsó nagy eseményként szeptember 25-én Kósa Lajos 16 év után befejezte a közgyűlésben végzett polgármesteri munkáját.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában