Némi képzelőerővel valóságnak is vélhető

Egyre csak torzulnak az arcok, egyre gyűröttebbek a maszkok.
Egyre csak torzulnak az arcok, egyre gyűröttebbek a maszkok. - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Magyarország egyik meghatározó kortárs táncegyüttese a Csokonai Színházban.

DiverZity című előadásával érkezik a Csokonai Színházba a TranzDanz társulat. A produkcióról produkcióra újjászerveződő, megújuló táncegyüttesbe Kovács Gerzson Péter (KGP) koreográfus, látványtervező a klasszikus balett, a kortárs és a néptánc legtehetségesebb szólistáit, művészeit hívja meg. Zenésztársai a legkülönbözőbb stílusokban játszanak: az elektronikus zajzenétől a neoklasszikus kortársig, az akusztikus ethno-jazztől az innovatív DJ-kig, a népzenétől a kora barokkig.

A darab egy nem is annyira képzeletbeli városban játszódik, amelynek hiszterizált, gyűlölködő, féltékeny, reális és irracionális félelmektől rettegő, a vezérért rajongó vagy miatta meghunyászkodó lakóit látjuk. Egyre csak torzulnak az arcok, egyre gyűröttebbek a maszkok, egyre giccsesebb és ócskább a végeredmény. Széttöredezett, irányvesztett életük nem tart sehová, talán már nem is élnek, illúzió, propaganda, népi-globál-reality-show, átverés az egész…

A koreográfus 2014-ben a DiverZityben nyújtott alkotói teljesítménye elismeréseként Az Év Legjobb Alkotója díjat nyerte el.
A darab szereplői közül Bora Gábor 2010-ben, Tókos Attila 2013-ban részesült az évad legjobb táncosa elismerésben, aki a 2014-es Junior Príma Díjazottja is, Blaskó Bori 2013-ban az évad legjobb táncművésznője címet érdemelte ki teljesítményéért.

HBN