forma, tartalom

2020.06.15. 20:58

Az egyetemnél is megjelentek a Debrecent ellepő sárga körök

Sárga köröket festettek fel a Debreceni Egyetem Főépülete előtti térre. Ezzel a felsőoktatási intézmény is csatlakozott a „Lépj a körbe! – Együtt vagyunk Debrecen” címet viselő projekthez, hívja fel a figyelmet közleményben az intézmény. A karikákba írt QR-kódok segítségével az őszi yoUDay-ről lehet információkhoz jutni.

Fotó: unideb.hu

Május közepe óta egyre több helyen látni Debrecen forgalmas utcáin, terein, parkjaiban a burkolatra festett nagyméretű citromsárga köröket. A helyi Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ által elindított kezdeményezés célja, hogy ezzel összekapcsolják a koronavírus-járvány ideje alatt az élet jelentős részét uraló online teret a valóssal, közösségi élmény jöhessen létre csoportosulás nélkül, illetve ezúton is felhívják a figyelmet a biztonságos távolságtartásra.

A körök többsége valamilyen üzenetet is hordoz. A sárga részbe fekete színnel fújt szövegek általában az adott helyszínre vonatkozó idézetet, fontos gondolatot, kérdést, QR-kóddal elérhető internetes címet tartalmaznak.

A Debreceni Egyetem (DE) Főépülete előtti aszfaltozott részre került karikák az intézmény egyedülálló tanévnyitó stadionshowjáról, a yoUDay-ről nyújtanak információt. Az oktatási intézményeknél megjelenő körök lehetőséget adnak az adott szervezetnek a falak közül való „kilépésre”, tartalmaik bemutatására, írja a hirek.unideb.hu.

A kezdeményezés kapcsán Pintér Ákos, a DE általános rektorhelyettese az egyetemi portálnak elmondta, hogy a három kör a járvány idején biztonságos távolság megtartása mellett az intézményi összetartozást is szimbolizálja.

„Az egyetem szerves része a város építészeti és kulturális szövetének; a felsőoktatásban betöltött kulcspozíciója mellett számos fontos történelmi eseménynek is helyt adott; nagyon sok ismert kutató itt ért el komoly tudományos eredményt”

– sorolta Pintér Ákos.

A sárga köröket olyan környezetbarát festékkel készítették, amelyek az erős napsütés hatására néhány hónap múlva elhalványodnak, eltűnnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában