élet a négy fal között

2020.03.21. 15:31

Nyolc hónap karanténnal a hátam mögött

Maradj otthon, nézzél tévét! Most az életed múlhat rajta, és másoké is.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Jelenleg pont nem kell attól félned, hogy olyan történik odakint, amiről lemaradnál. Vagy inkább fogalmazzunk másképp: elérkezett az ideje annak, hogy tudatosan lemaradj, azért, hogy később részt vehess mindenben, amiben csak szeretnél, azokkal, akikkel szeretnél.

Egyre jobban úrrá lesz a pánik mindenkin a koronavírus kapcsán, természetesen nem is alaptalanul. Másfél éve ősszel, 22 évesen először elkezdtem a kemoterápiát, és nyolc hónapig burokban éltem. Nemrég a COVID-19 és a rák egyszerre kopogtattak az ajtómon, így én is kiraktam a karanténtáblát. Megint.

Mivel kemoterápia alatt egy sima influenza vagy más fertőzés is halálos kimenetelű lehet, nekem több mint fél évig a fertőtlenítők, kesztyűk és maszkok voltak a legjobb barátaim, és nem kaptam el még egy megfázást sem. Mert „helyesen” használtam őket. És otthon maradtam. Tehát alig léptem ki az ajtón és nem mentem emberek közé, csak akkor, ha tényleg elkerülhetetlen volt, mert tudtam: az életem múlhat rajta.

Utcai „álarcosbál”

Mindenből óriási hiány van. Maszkból, kesztyűből, fertőtlenítőből már nem jut. Amikor másfél éve először elkezdtem a kemoterápiát, az alap egészségügyi maszkoknak (FFP1) darabja 50-80 forint között volt, és lehetett őket venni dobozával is. Ez az ár mára több mint tízszeresére emelkedett. Egyszer használatos maszkokról van szó, tehát legalább 4 óránként cserélni kell őket. Gyakorlatban egyébként sokkal hamarabb, mert amint bepárásodnak, dobhatjuk is el őket. Ha van otthon FFP1, azt javaslom, kössünk egy pici csomót a szárak végére, hogy szorosabb legyen, az arcunkra tapadjon, és valamivel jobban lezárjon oldalt is. Szintén kiemelendő, hogy húzzuk le az állunk aljáig az alsó részt, a felsőt pedig – amiben van egy fémszál –, igazítsuk rá az orrunkra úgy, hogy felvegye az orrnyereg vonalát.

Nagyon gyakran látok embereket, akik úgy viselik, hogy egyszerűen csak a szájuk előtt van, de sehol nincs eligazítva. Úgy aztán tényleg semmit sem ér.

Az egyik legjobb választás az FFP2-es munkavédelmi maszk. Ezek szintén horribilis áron kaphatóak, tízezres nagyságrendig ugrott az azelőtt kb. 1000–2000 forint közötti összeg, és ez egyelőre csak felfelé kúszik. Ez a maszk már többet ér, azonban szintén eldobandó egyszeri használat után. Hatékony lehet még az FFP3-as, amin egy szűrő is található. Ennek rengeteg fajtája van, a legtöbb egyszer használatos. Van azonban olyan is, amibe szűrőpapírt kell tenni, és azt kell cserélgetni 1-1 használat után. Ha nincsen szűrőpapírunk, de van FFP3-as maszkunk, akkor vehetünk olyan textil törlőkendőt, ami leginkább egy extra vékony szivacsréteghez hasonlít. Ez több drogériában is beszerezhető, és több száz maszkbetét készíthető belőle.

Ha szerencsések vagyunk, néhány helyen találkozhatunk esetleg textilmaszkokkal, amiket 30 vagy 60 fokon ki lehet mosni. Ez talán egy pénztárcabarátabb megoldás, hiszen többször fel tudjuk venni őket. Textilmaszkokat otthon is készíthetünk, internetes útmutató alapján, még varrógép sem kell hozzá.

Ha kesztyűt használunk

A fertőzések elkerüléséhez az első és legfontosabb szabály a kezeink tisztán tartása, így a helyes kézmosásról nem szabad megfeledkeznünk. Kézfertőtlenítőből érdemes egy kisebb kiszerelésűt mindig magunknál tartani, és ha tömegközlekedéssel utazunk, leszállás után azonnal nyomjunk egy adagot kezünkre, és alaposan dörzsöljük szét.

Abban az esetben, ha fehér gumikesztyűt veszünk és púderezett, figyeljünk oda, nehogy foltot hagyjon a sötét ruháinkon.

Vannak púderezetlen fehér kesztyűk is, vagy más színűek, amik nem hagynak nyomot a ruhán. Ki kell választani a megfelelő méretet. Nem szabad, hogy túl nagy legyen, mert akkor lecsúszik a kézről, lötyög. Ezeket is ki kell dobni, ha nagyon sok mindent megfogdostunk velük. Én általában akkor dobtam ki őket, ha már villamosoztam, voltam boltban (pénzt is érintettem velük), újra villamosoztam és hazaértem.

Levételhez a következőt javaslom: fogjuk meg az egyik kezünkkel a csuklónál, és húzzuk le úgy, hogy közben a kesztyű kifordul. Ezt a kifordított, tiszta belső felületet fogjuk meg, és úgy húzzuk le a másik kezünkről a párját, hogy az is kiforduljon, aztán dobjuk ki a kukába, és menjünk kezet mosni.

A tisztaság fél egészség

Lehetőleg otthon is tartsunk kézfertőtlenítőt és olyan antibakteriális szereket, amivel a padlót és egyéb felületeket le tudjuk törölni, és használjuk ezeket minél gyakrabban. A hatalmas készlethiány miatt jelenleg szinte lehetetlen beszerezni ezeket is. Azonban nyugodtan böngészhetünk a világhálón otthon elkészíthető fertőtlenítők után. Kaphatóak a boltokban antibakteriális öblítők is, ha tehetjük, használjuk őket mosáskor. Csak és kizárólag akkor hagyjuk el a lakást, ha tényleg muszáj, és amint hazaértünk, dobjuk le a ruhát, és ugorjunk a zuhany alá. A szennyesben ne pihenjen sokáig a kupac, amint lehet, mossuk ki. Mindenféle fertőtlenítőre, antibakteriális öblítőkre, kendőkre, fújós kiszerelésű termékekre érvényes: nem kell a legdrágábbat megvenni, a pénztárcabarát-megoldás is ugyanolyan hatékony.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Ha igazán tiszta levegőre vágyunk odabent, különböző sóképződmények párologtatásával érhetjük el a kívánt eredményt. Hatásos lehet a parajdi vagy a Himalája-só, amelyek pusztítják a levegőben található vírusokat, baktériumokat. Tetszőleges mennyiséget kell egy edénybe öntenünk, majd annyi vizet adunk hozzá, amennyi épp ellepi. Pár nap után láthatjuk, ahogy a só kicsapódik az edény falára.

Berecz Dorina

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában