Helyi közélet

2016.03.10. 17:38

Hiller István nem lesz államfő 2017-ben

Debrecen - A szocialisták szerint az olyan nagy iskolavárosoknak, mint Debrecen is, vissza kell kapniuk a fenntartói jogaikat. Hiller István az esetleges köztérsasági elnök-jelöltségéről is beszélt a Hajdú-bihari Napló munkatársának.

Debrecen - A szocialisták szerint az olyan nagy iskolavárosoknak, mint Debrecen is, vissza kell kapniuk a fenntartói jogaikat. Hiller István az esetleges köztérsasági elnök-jelöltségéről is beszélt a Hajdú-bihari Napló munkatársának.

Nem tekinti előrelépésnek az oktatási kerekasztal döntéseit a helyi MSZP – erről Pallás György, párt debreceni szakpolitikusa beszélt tájékoztatóján. Azt mondta, közoktatási irányváltásról továbbra sem lehet beszélni, ugyanis a nagy önkormányzatok számára továbbra sem engedélyezik, hogy fenntartói legyenek az iskoláknak. Emlékeztetett, kezdeményezték, hogy a közgyűlés nyilvánítsa ki szándékát az iskolák visszakérésére. – A diákok leterheltsége nem csökken. Azt ugyanis nem lehet annak tekinteni, hogy a közösségi szolgálat teljesítésében napi három helyett öt óra lesz a megengedett – jelentette ki, egyben a kormányzati kommunikációt is kritizálva, azzal ellentétben ugyanis nem a béremelési kérdések a legfontosabbak.

A tájékoztatón részt vett Hiller István, a párt korábbi elnöke, volt kultuszminiszter. Azt mondta, az, hogy néhány hét alatt a miskolci gimnázium leveléből országos tiltakozás nőtte ki magát, mutatja, hogy rendszerszintű problémáról van szó. Úgy fogalmazott, azt javasolja a kormányzatnak, hogy gondolják végig, hogy az olyan iskolavárosok, mint Debrecen, visszakaphassák az iskolafenntartás jogát. Ezen kívül új Nemzeti Alaptanterv kidolgozását sürgette.

Fidesz: konkrét lépések történtek

Dr. Pósán László a Fidesz országgyűlési képviselője reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyalások nem értek még véget. Közölte, az azonnal megoldandó feladatok körében a kerekasztal igen sok konkrét lépést és változtatást már végrehajtott, más feladatokat viszont szeptemberig kell megoldani. Leszögezte: a kerekasztal igenis betölti azt a szerepét, hogy a közoktatásügy vitás és problémás feladatait, gondjait megoldja. Hozzátette, a Megyei Jogú Városok Szövetsége hetekkel ezelőtt állást foglalt amellett, hogy állami fenntartásban kívánják tartani az iskolákat.


Hiller nem költözik a Sándor-palotába

Néhány hónappal ezelőtt felvetődött, hogy Hiller István (MSZP) 2017-ben köztársasági elnök lehet. Csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján erről is kérdeztük. Azt mondta, amikor ez felröppent, otthon megkérdezte a feleségét, hogy csomagoljanak-e, mert úgy hírlik, a Sándor-palotába költöznek. – Azt felelte, jó nekünk Pesterzsébeten. Ezért ha az ember a családi békét meg akarja őrizni, jobb, ha hallgat erre. Egyelőre nem készülök máshova – fogalmazott. Munkatársunk felvetésére, miszerint arról is lehet hallani, hogy harcba száll az MSZP választmányi elnöki tisztségért, úgy reagált, hogy március 19-én ülésezik a párt országos választmánya, akkor hirdetik ki a tisztújító kongresszus időpontját, tíz nappal előtte pedig politikai udvariatlanság volna tisztségekről beszélni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában