Helyi közélet

2008.06.12. 22:03

Esterházy Rubense a színpadon

<p>Debrecen – Tizennyolc éven felülieknek! Esterházy Péter: Rubens és a nemeuklideszi asszonyok – a „kis barokk komédiát” június 14-én Debrecenben játssza a Vígszínház, kétszer is.</p>

A darab Rubens, a barokk festőzseni könnyed, játékos, hallatlanul szellemes élet-számvetéséről szól, és igazi esterházys felütéssel kezdődik: miközben ünnepélyesen bejelentik a nagy festő halálát, ő maga saját megelevenedett önarcképéből esik ki, s ezzel a zuhanással indul a sziporkázó, humorban gazdag számvetés, életről, halálról, életszeretetről és gyönyörű női testekről.

Ezt egy másik szellemóriás, Gödel az aszketikus alkatú matematikus zseni megjelenése kontrázza, és két életfelfogás különbségéből élvezetes és izgalmas vita bontakozik ki – fogalmaz ismertetőjében a Vígszínház.
A különleges és pompázatos kiállítású díszlet és a jelmezek segítségével, az élő zenekar szolgáltatta zenével és énekekkel olyan látványos, teátrális környezet teremtődik a Rubens-képekkel körbebástyázott színpadon, ahol az Esterházy Péter által megálmodott színház a maga gazdagságában jelenik meg.

A produkció a Magyar Televízió támogatásával jött létre. Az előadást Szikora János rendezte, a díszlet Horesnyi Balázs munkája, a jelmezeket pedig a nemzetközi hírű divattervező, Zoób Kati tervezte.
A Vígszínház vendégelőadását június 14-én, szombaton tekintheti meg a nagyérdemű a Csokonai Színházban, 17 és 20 órai kezdettel is.

 

Színlap

Rubens: LUKÁCS SÁNDOR; Festősegéd: VALLAI PÉTER; Angyal: VENCZEL VERA; Bacchus: JUHÁSZ ISTVÁN; Albert, Rubens fia: GYURISKA JÁNOS; Helene, Rubens felesége: PETRIK ANDREA E. H.; Gödel: HEGEDŰS D. GÉZA; Énekes: VÁ

SÁRY ANDRÉ; valamint: Rubens-alakok és zenészek; Jelmez: ZOÓB KATI; Díszlet: HORESNYI BALÁZS; Rendező: SZIKORA JÁNOS.







  • Évad
  •  

     

     

  • Évadzáró a Vojtinában Vojtina Bábszínház évadzáró 2008.06.12.
  • Színházi hírek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában