Nagyvilág

2019.04.02. 10:55

„Végigfotóztam apám életének utolsó 17 napját”

USA - Josh Neufeld fotográfus szakmai projektje tragikusan hamar átfordult személyes történetbe.

USA - Josh Neufeld fotográfus szakmai projektje tragikusan hamar átfordult személyes történetbe.

A diagnózistól a halál beálltáig mindössze két hónap telt el, Josh Neufeldnek ennyi ideje volt felkészülni, hogy elbúcsúzzon az édesapjától. A sors kegyetlen fintora, hogy egy családi összejövetel apropóján, haldokló nagybátyja őszinte szavait hallgatva, épp közvetlenül édesapja távozása előtt határozta el, hogy új fotóprojektbe kezd, amelyen keresztül a végzetes betegségek és a halál körüli félelemszagú csendet kívánja megtörni.

Apám mindig is a mentorom, a tanárom volt, életem során sokszor kértem tőle útmutatást. Minthogy mindig fontos volt a véleménye, most is hozzá fordultam, alaposan kielemeztük az ötletet. Végül ő nevezte el a projektet: Találkozás a halandósággal"

– írja Josh a Bored Pandán közzétett bejegyzésében.

A fotográfus eleinte hospice kórházaknál próbált meg elhelyezkedni önkéntesként, hogy elkezdhesse a munkát, ám kudarcot vallott. Mindez 2015-ben történt, röviddel azelőtt, hogy apja egyre erősödő hasi- és hátfájdalmakkal kórházba került. A férfi állapota gyorsan romlott, hamarosan legyengült. Miután több specialistát is felkerestek, elhangzott a két végzetes szó: daganat és áttét. A beteg állapota riasztó sebességben romlott.

Tanúi voltunk, hogyan vált életszerető, kerékpározó, könyvet író, szószövő, lélekgazdagító emberből egy doboznyi hamu az anyám ölében, életem legrövidebb, mégis leghosszabb hetei során"

– vallott szívszorító őszinteséggel Josh édesapja elvesztéséről.

Az utolsó napokat kórházban töltötték, méghozzá együtt, napi tíz órán át a beteg mellett. Ebből az időszakból származnak a mindennél többet mondó fekete-fehér fotográfiák. Az ember, aki nevet adott a különleges tárlatnak, végül a főhősévé vált.

További információ: joshneufeldphotography.com | Facebook | Instagram

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!