Nagyvilág

2019.02.19. 12:32

Mozart szellentős viccei és Kubrick macskái: világhírű művészek különös hóbortjai

Mindenkinek van valami szeszélye, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a művészvilág következő húsz tekintélye nemcsak tehetségével és forradalminak számító munkásságával, hanem képtelen szokásaival is rendkívül kiemelkedőnek számít.

Mindenkinek van valami szeszélye, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a művészvilág következő húsz tekintélye nemcsak tehetségével és forradalminak számító munkásságával, hanem képtelen szokásaival is rendkívül kiemelkedőnek számít.

1. Stanley Kubrick gyengéd oldala

Kubrick hírhedten szigorú perfekcionista volt, akinek olyan filmművészeti remekeket köszönhetünk, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus Narancs, vagy a Ragyogás. Magánemberként rendkívül visszahúzódó volt, és elszigetelten élt, de volt egy gyengéd oldala is: egyszerűen imádta az állatokat. Volt olyan, hogy egyszerre 16 macskával osztotta meg otthonát, akiket még a dolgozószobájába is beengedett. És ez még nem minden, hiszen végül 7 golden retrievert és 4 szamarat is beszerzett.

2.  Mozart és a szellentős viccek

Wolfgang Amadeus Mozart, a klasszikus zene hangja és arca, aki olyan művekkel örvendeztette meg az emberiséget, mint a Lacrimosa, vagy a Varázsfuvola. Aki örökre beleírta magát a zenetörténetbe, és... egyszerűen odavolt a szellentős viccekért. Úgy tudni, kicsit túlzásba is esett ezzel a szeszélyével, egyszer még egy „Leck mich im Arsch” című darabot is írt, amely magyarul nagyjából annyit tesz, hogy nyald ki a fenekem...

3. Leonardo da Vinci alvási szokásai

Da Vinci festő volt, emellett mérnök, író, szobrász, felfedező, építész, az emberi anatómia feltárásának úttörője, szenvedélyes állatrajongó és valószínűleg a világ leghíresebb vegetáriánusa (ha nem vegánja), aki valaha élt a Földön. Nem csoda, hogy nagyon keveset aludt, ennyi elfoglaltság mellett kész csoda lett volna pihenni. Egyébként nem is kedvelte a hagyományos alvási szokásokat, ezért áttért a polifázisos módszerre. Ez azt jelenti, hogy félretette az egyhuzamban történő éjszakai alvást, és helyette inkább feldarabolta a szunyókálásra szánt időt: minden egyes órában szundított néhány percet, ezzel pedig jelentősen megnövelte az ébren töltött idő mennyiségét. Nos, nem lehetett egyszerű polihisztornak lenni a reneszánsz korban...

4. Salvador Dali és neje

A szürrealizmus szó hallatán a legtöbb ember lelki szemei előtt szinte azonnal feltűnik Salvador Dali arca, rajta a védjegyévé vált bajusszal. A művész azonban nem csak a vásznon bizonyította különcségét, valójában az egész élete tele volt szürrealista jegyekkel. Hihetetlen, de koránt sem az volt a legfurcsább cselekedete, hogy végigsétált Párizs utcáin egy hangyásszal, vagy hogy egy karfiollal teli autóban furikázott, a feleségéhez fűződő viszonya ugyanis még ezeken is túltesz. Dali élete szerelmét, múzsáját Gala jelentette, akivel istennőként bánt. Vásárolt a nőnek egy kastélyt, ahol gyakorta meglátogatta, de ezt csak akkor tehette meg, ha meghívót kapott, méghozzá írásban.

5. Tolsztoj cipője

Az orosz íróóriás, Lev Nyikolajevics Tolsztoj regényein túl a társadalmi morál bírálásával is sokat tett azért, hogy fennmaradjon az utókor emlékezetében. Annak ellenére, hogy a legfelsőbb rétegből származott, elkezdte megkérdőjelezni saját társadalmának erkölcsét, és úgy döntött, külön úton fog járni. Vegetáriánus lett, mozgalmas napi rutint alakított ki magának, és elítélte a gazdag emberek kinézetét. Egyszerű ruhákat kezdett hordani, olyasmit, amit akkoriban a parasztok öltöttek magukra, a cipőjét pedig egyenesen maga készítette.

6. Edvard Grieg és a szerencsebéka

A norvég zeneszerző méltán híres kivételes tehetségéről, bár úgy hírlik, a szerencsének is van némi köze a sikeréhez. Griegnek ugyanis volt egy szerencsebékája (egy békafigura), amit folyton a kabátzsebében hordott, amikor dolgozott. Akár vezényelni, akár játszani lépett fel a pódiumra, a kis kabala mindig ott lapult nála. Úgy tűnik, működött...

7. Erik Satie hóbortjai

Erik Satie francia zeneszerző sem marad el furcsaságban norvég kollégája mellett. Sőt, bizton állíthatjuk, érthetetlen bizarrságaival jócskán túltesz rajta. Például kizárólag fehér ételeket fogyasztott, mint tojás, cukor, só, kókusz, rizs és még sorolhatnánk. Minden áldott nap 7 óra 18 perckor kelt fel, és 12 óra 11 perckor ebédelt. A vacsoráját pontban 19 óra 16 perckor emelte a szájához, és 22 óra 37 perckor tért nyugovóra. Ezeken túl igazi gyűjtögető volt, főként az esernyőket szerette, amiből több mint 100 volt neki. Azon pedig talán már senki sem lepődik meg, hogy még saját vallást is alapított magának...

8. Balzac és az 50 csésze kávé

A francia regényíró élete során alig telt el úgy néhány perc, hogy nem volt a kezében egy csésze kávé. Számára ez a nedű az élet elixírjét jelentette, úgy tudni, naponta körülbelül 50 csészével is elfogyasztott belőle.

9. Michelangelo és a higiénia

A Sixtus-kápolna alkotója, az európai művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakja bizony hadilábon állt a higiéniával. Általában ruhában és cipőben aludt, amelyeket hosszú napokig le sem vetett. Kerülte, sőt, egészségtelennek tartotta a tisztálkodást. Végül is lehet benne valami, elvégre szép hosszú életet élt a mester, 89 éves korában érte a halál.

10. Albert Camus és az állatkert

Albert Camus a 20. századi francia sikk megtestesítője volt, egy megnyerően elegáns értelmiségi, nem mellesleg Nobel-díjas író, filozófus, politikai aktivista, újságíró, szenvedélyes focirajongó és – akárcsak a fent említett Kubrick – hatalmas állatrajongó. Akárhányszor New Yorkban járt, minden alkalommal ellátogatott a Central Parkban található állatkertbe. Nem egyszer, nem kétszer, hanem összesen húsz alkalommal.

11. Igor Sztravinszkij és a fejenállás

Mi történik, ha fejre állítjuk a narancslével teli üveget? Természetesen kifolyik a narancslé. Ezen a módszeren alapulva próbálta kinyerni magából az ihletet a híres zeneszerző, Igor Sztravinszkij is. Minden egyes reggel fejenállást gyakorolt, körülbelül 10-15 percen keresztül így próbálta meg kitisztítani az elméjét, hogy újabb és újabb modern klasszikusokkal örvendeztethesse meg a zeneszerető közönséget. Nos, bejött.

12. Franz Schubert szemüvege

Az eleganciájáról és érzékenységéről is ismert világhírű zeneszerző komponálta meg az Ave Maria című komolyzenei költeményt, amelyet bizonyára mindenki hallott már, ha más nem, filmek aláfestéseként. Azt már kevesen tudják, hogy a zenei géniusz látási problémákkal küszködött, ezért muszáj volt folyton szemüveget viselnie. Ő ezt igen komolyan vette, ugyanis úgy hírlik, még alvás közben sem volt hajlandó levenni.

13. Virginia Woolf, Friedrich Nietzsche és az álló íróasztal

Elsőre úgy tűnik, nem sok hasonlóság akad az angol modernista, Virginia Woolf és a német filozófus, Friedrich Nietzsche között, de mint kiderült, mégis volt közös tulajdonságuk: mindketten állva szerettek alkotni, ezért irodájukban álló íróasztalt használtak.

14. Frida Kahlo és kedvencei

A különcségéről híres mexikói művész, Frida Kahlo egész életében betegeskedett. Azt, hogy nem volt mindennapi halandó, munkássága mellett különös életmódja is bizonyítja. Mondhatni kisebb állatkertet tartott, kedvencei között voltak majmok, papagájok, kutyák, verebek és tyúkok is. Gazdája volt továbbá egy Granizo nevű őzborjúnak, valamint egy sasnak, aki a Gertrudis Caca Blanca, vagyis Gertrudis Fehér Sz@r névre hallgatott.

15. Ludwig Van Beethoven kávébab-mániája

Az, hogy Beethoven siketen komponálta meg a közismert 9. szimfóniát, amelyet ma az Európai Unió himnuszaként is ismerünk, valójában csak a jéghegy csúcsa, munkásságáról órákig zenghetnénk ódákat. Most azonban életének egy másik nem mindennapi szegmensét tárjuk fel, mégpedig azt a különös szokását, hogy kávézás előtt maga válogatta ki a kávébab-szemeket. Minden reggel kiszelektált pontosan 60 szem kávébabot, hogy azokból lefőzze a tökéletes kávét. Reggel ezzel indította be a „motorját”, és amikor napközben elfáradt, kicsit félretette a munkát, majd fejen öntötte magát hideg vízzel. Elvégre az is felébreszt...

16. Georgia O Keeffe autója

Az amerikai modernista festészet anyja, Georgia O’Keeffe különleges szükségletekkel rendelkező művész volt. Ahhoz, hogy zavartalanul és termékenyen tudjon dolgozni, az kellett, hogy visszavonuljon négykerekű stúdiójába. Igen, négykerekű: a művész stúdiója ugyanis az autója, egy Ford A-modell volt.

17. Kurt Cobain frizurája

A Nirvana frontembere egy ideig piros frizurát hordott. Festék helyett azonban piros Kool-Aid márkájú üdítőkoncentrátumot használt angyalfürtjei színezéséhez. Azért időről időre hajat is mosott, de nem ám samponnal, hanem szappannal.

18. Glenn Gould hipochondriája

A híres kanadai zongorista, Glenn Gould virtuóz tehetsége és egyedi előadói stílusa megkérdőjelezhetetlen. Mint az itt említett tálentumok mindegyike, ő is furcsa ember volt a magánéletben, ám nem állatszeretete, vagy furcsa kávézási szokásai, hanem extrém hipochondriája miatt. Időjárástól függetlenül az év minden napján kabátot és kesztyűt viselt, mivel félt a kórokozóktól és a megbetegedéstől. Valamint bárhol koncertezett, mindig vitte magával a saját székét, nem volt hajlandó másik ülőalkalmatosságot használni.

19. Andy Warhol parókái

A pop-art atyját soha nem volt nehéz kiszúrni a tömegben. Andy Warhol valódi piperkőc hírében állt, aki rengeteg figyelmet fordított a külsejére, legfőképpen ikonikus hajviseletére. Ami tulajdonképpen egy paróka volt. Warhol ugyanis imádta a parókákat, gyűjtötte őket, és úgy tudni, élete során 40 darabot halmozott fel belőlük.

20. Pablo Picasso revolvere

Először is, kevesen tudják, hogy a bálványozott festőművésznek nem ez a teljes neve, valójában Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso-nak hívják. Nem vicc. Ám nem csak a neve volt terjedelmes, hanem befolyásoló ereje és bátorsága is. Amerre ment, hihetetlen erős hatással volt mindenre és mindenkire. Örökre megváltoztatta a festőművészetet, egyáltalán nem érdekelte a kritika, és még a Gestapo sem félemlítette meg. Mindennek azért lehet némi köze ahhoz, hogy bárhol járt, mindig magával vitte revolverét, így nem sokan mertek packázni a temperamentumos spanyol legendával...


[related-post post_id="3995913"]

[related-post post_id="4019083"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!