Nagyvilág

2019.01.31. 15:47

Fedésbe kerül szombaton a Szaturnusz

Debrecen - Éppen napfelkelte előtt lesz látható az égi esemény.

Debrecen - Éppen napfelkelte előtt lesz látható az égi esemény.

Derült ég esetén nagyon ritkán látható égi csodát észlelhetnek majd a szombat hajnalban a korán kelők: a Hold elfedi a Szaturnusz bolygót.

A jelenség előtt kis idővel már érdemes megkeresni a kis vékony holdsarlót (újhold fázis előtt lesz a fogyó holdkorong). A látványosság élvezhetőségét sajnos rontani fogja, hogy a ritka égi esemény alatt a két égitest igen alacsonyan, 6 és 10 fok „magasságban” jár mindössze. Tehát az tudja majd végig nézni a jelenséget, aki olyan helyre vonul, ahol a keleti irányban nem takarják tereptárgyak a horizont közeli égboltrészt.

A Hold a bolygót – Debrecen környékén – 6 óra 51 perckor fedi majd el. A bolygótest kiterjedése miatt az eltűnés időpillanata körülbelül 75 másodperc alatt zajlik le. A kilépés a Hold sötét részénél jelentkezik majd, 7 óra 45 perckor.

A látványosság élvezhetőségét azonban tovább nehezíti majd, hogy a kezdete előtt napfelkelte előtt járunk, így erősen pirkadni fog, míg a kilépés már sajnos nappalra esik.

További fontos időadatok: a holdkelte 5 óra 38 perckor lesz, míg a napkelte 7 óra 10 perckor következik be – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!